LIONS Clubok
Magyarországi Szövetsége
Lions Clubs Association of Hungary D-119

Kétszer ad, ki gyorsan ad

2013.07.30.

Két árvíz-sújtotta intézmény részesült a Lions gyossegélyből

A Magyarországot sújtó tavaszi árvíz a Lions klubokat is tettekre sarkallta. Nemcsak a védekezésben vették ki részüket - példás helytállást mutatva - hanem az árvízi károk enyhítésében is fontos szerepet vállaltak. Így jutott jelentős adományhoz két Duna-menti intézmény, a Sződligeti Viktor Speciális Otthon és a Győri Evangelikus Szeretetház.



A víz által veszélyeztetett területeken a Duna menti klubok az első hívó szóra beálltak a sorba, dolgoztak a gátakon, ételt osztottak, szervezték a háttérmunkákat. A Lions Klubok Magyarországi Szövetsége pedig 2013. június 7-én megtartott alakuló kabinetülésén egy ad-hoc bizottságot állított fel a szükséges teendők megszervezésére, koordinálására. A bizottság tagjai dr. Solymosiné dr. Kiss Ilona első alkormányzó asszony, a Győr LC tagja, Márkus Árpád, a  2. számú régió elnöke, a Savaria LC tagja, valamint Török László zóna elnök, a Vác Kőkapu LC tagja voltak.

Az Ad Hoc Bizottság azonnal létrehozott egy számlaszámot az árvízi segélyek gyűjtésére, valamint felhívással fordultak a választott tisztségviselőkhöz, hogy kísérjék figyelemmel a klubok cselekvő, segítő szándékát, jelezzék aktivitásukat. Szinte ezzel egy időben kapta a szövetség a jó hírt, hogy az LCIF-nél megpályázott gyorssegélyt, 10 ezer USD-t megkaptuk, így a szövetségnek lehetősége nyílott nagyobb összegű támogatások megszervezésére is.
A 10 000 dollárt a Lions Clubs International amerikai központjának katasztrófahelyzetekre létrejött Nemzetközi Alapítványától kapta a magyarországi szervezet, melyet ad-hoc bizottság két frekventált intézménynek ítélt oda fele-fele arányban.
A bizottság az árvízi helyszíneken informálódott, figyelembe vette az önkormányzati ajánlásokat, az interneten megjelent tudósításokat, valamint szakmai testületek ajánlásait is.

Ennek eredményeként rövid időn belül látókörbe került a Sződligeti Viktor Speciális Otthon, amely 110 fős, súlyosan károsodott felnőttet befogadó, ápoló speciális intézmény. Az árvíz alatt, a csaknem 80 cm-es vízben nagy mértékben károsodott az intézmény összes helyisége, azon belül különösen a fekvőhelyek. A lakók egy részét a családok haza vitték, a fekvőbetegeket a Váci kórház fogadta be, de több mint 70 főt a helyi általános iskolában kellett 3 hétig elszállásolni. A tönkrement matracaikon túl nagy mennyiségű fertőtlenítő és tisztítószerre volt szükségük.
A több mint 1 millió forint értékű adományt június 25-én egy bensőséges eseményen a sajtó jelenlétében Spissák István és Magyar László kormányzók adták át, amelyről emléktábla és oklevél is készült.

A hasonló célcsoport ellátását végző Győri Evangélikus Szeretetházat az árvízi helyzetből adódó belvíz miatt kellett támogatni. Dr. Solymosiné dr. Kiss Ilona igényfelmérését követően a győri intézmény részére 50 db szivacsmatracot, 50 db lepedőt, valamint a fertőtlenítéshez szükséges takarítóeszközöket, tisztítószereket ajánlott fel a szövetség, azok helyszínre szállítását pedig 52 ezer forinttal dr. Solymosiné dr. Kiss Ilona támogatta. Az adományt július 18-án a Spissák István és Magyar László kormányzó urak adták át. Dr. Szilvásyné Peregi Eszter igazgatónő rendkívül hálás volt az adományokért, hiszen e nélkül az intézmény nagyon nehezen tudta volna kigazdálkodni az árvíz által elszenvedett károk enyhítéséhez szükséges összeget. Az Evangélikus Szeretetház, mint idősek bentlakásos otthona jelenleg is teltházzal, 91 lakóval működik.



Időközben az ad-hoc bizottság felhívására a Savaria Lions Klub részéről 100 ezer forint, illetve Török László részéről 10 ezer forint befizetés érkezett az elkülönített számlára. Ezt az összeget Török László, valamint Nagymaros polgármestere javaslatára a halmozottan hátrányos helyzetű Fazekas család támogatására fordította a szövetség, akiknek otthona szintén a víz martaléka lett. Az összegből az újjáépítéshez szükséges építőanyagokat vásároltunk, a szükséges háztartási eszközöket pedig az ad-hoc bizottság tagjai személyes felajánlásaiból, és gyűjtési munkájukból biztosították.

Az Árvizi Ad-Hoc Bizottság megköszöni mindazoknak, akik közvetve, vagy közvetlenül segítették munkájukat ebben a projektben Győrben és Vácon, illetve köszönik a szállítók nagyvonalú rugalmasságát, hiszen a megrendelések után szinte azonnal a helyszínre kerülhettek az adományok.


LIONS HÍREK

Lions Európa Forúm 2018.10.25. Skopje

 
 
Lions Európa Forúm 2018.október 25-27

Jótékonysági Koncert

 
 
Jótékonysági Koncert

Tri- Jumelage

 
 
Tri- Jumelage
2018.szeptember 20-23