LIONS Clubok
Magyarországi Szövetsége
Lions Clubs Association of Hungary D-119

Szemszűrő program

Lions szűrőbusz szolgálat

Talán meglepő, mégis tény, hogy Magyarországon még napjainkban is évente hatezer ember veszíti el a látását. És ami ennél is meglepőbb, hogy ennek sokszorosa lehet, azoknak a száma, akiknek komoly - ám fel nem ismert - látáskárosodása van. Ők azok, akiknek az életminőségét, munkalehetőségét nehezíti valamilyen szemészeti betegség, csak éppen nem is tudnak róla, így azután nem is kezelik. Pedig, egy időben felismert látásprobléma megfelelő beavatkozással vagy akár csak egy szemüveggel orvosolható. Ehhez azonban el kell jutni szemszűrő vizsgálatra, ami sok honfitársunk esetében szinte elérhetetlen. A városokban élők talán könnyebben eljutnak egy szakrendelésre vagy optikushoz, de még ezeken a településeken, sőt Budapesten is, vannak olyan időseket, sérült felnőtteket vagy gyerekeket ápoló intézmények, amelyek lakói számára komoly problémát jelent a vizsgálatra történő eljutás. Még súlyosabb a helyzet a kisebb településeken élők esetében. Itt a szociális helyzet, a felvilágosítás hiánya miatt a rendszeres szemvizsgálaton való részvétel komoly anyagi és fizikai terhet jelenthet.

Ez a felismerés vezette a Lions Clubok Magyarországi Szövetségét, amikor elindította szemszűrő programját.
2013. október elseje óta klubjaink fáradhatatlan szervezőmunkájának köszönhetően 65 helyszínen, több mint 3000 vizsgálatot végeztünk el. Jártunk kistelepüléseken, idősek otthonában, fogyatékos gyermekek otthonában, hátrányos térségek iskoláiban, de nagyvárosi intézményekben is. Tapasztalataink sajnos igazolták programunk szükségességét. Voltak olyan települések, ahol a vizsgáltak 60-70%-ánál kellett valamilyen megállapítást tennie a szűrést végző szakorvosnak.
A Lions szemszűrő busza folyamatosan járja az országot. Amennyiben programunk felkeltette érdeklődését, kérjük, írjon nekünk az címre vagy keresse a környezetében működő Lions klubot.
 
 


Letölthető dokumentumok:
Szemszűrő program menüpont almenüpontjai:

LIONS HÍREK

VAGYOK 2018

 
 
 
VAGYOK 2018

Lions jótékonysági koncert Pécsett a Kodály Központban

 
 
Lions jótékonysági koncert Pécsett a Kodály Központban

All Nations Lions Club Budapest „Gála Koncert”

 
 
 
All Nations Lions Club Budapest „Gála Koncert”