LIONS Clubok
Magyarországi Szövetsége
Lions Clubs Association of Hungary D-119

Szemszűrő és diabetes program

Lions szűrőbusz szolgálat

Talán meglepő, mégis tény, hogy Magyarországon még napjainkban is évente hatezer ember veszíti el a látását. És ami ennél is meglepőbb, hogy ennek sokszorosa lehet, azoknak a száma, akiknek komoly - ám fel nem ismert - látáskárosodása van. Ők azok, akiknek az életminőségét, munkalehetőségét nehezíti valamilyen szemészeti betegség, csak éppen nem is tudnak róla, így azután nem is kezelik. Pedig, egy időben felismert látásprobléma megfelelő beavatkozással vagy akár csak egy szemüveggel orvosolható. Ehhez azonban el kell jutni szemszűrő vizsgálatra, ami sok honfitársunk esetében szinte elérhetetlen. A városokban élők talán könnyebben eljutnak egy szakrendelésre vagy optikushoz, de még ezeken a településeken, sőt Budapesten is, vannak olyan időseket, sérült felnőtteket vagy gyerekeket ápoló intézmények, amelyek lakói számára komoly problémát jelent a vizsgálatra történő eljutás. Még súlyosabb a helyzet a kisebb településeken élők esetében. Itt a szociális helyzet, a felvilágosítás hiánya miatt a rendszeres szemvizsgálaton való részvétel komoly anyagi és fizikai terhet jelenthet.

Ez a felismerés vezette a Lions Clubok Magyarországi Szövetségét, amikor elindította szemszűrő programját.
2013. október elseje óta klubjaink fáradhatatlan szervezőmunkájának köszönhetően 65 helyszínen, több mint 3000 vizsgálatot végeztünk el. Jártunk kistelepüléseken, idősek otthonában, fogyatékos gyermekek otthonában, hátrányos térségek iskoláiban, de nagyvárosi intézményekben is. Tapasztalataink sajnos igazolták programunk szükségességét. Voltak olyan települések, ahol a vizsgáltak 60-70%-ánál kellett valamilyen megállapítást tennie a szűrést végző szakorvosnak.
A Lions szemszűrő busza folyamatosan járja az országot. Amennyiben programunk felkeltette érdeklődését, kérjük, írjon nekünk az címre vagy keresse a környezetében működő Lions klubot.
 
Kedves Barátunk!
 
A Lions Clubok Magyarországi Szövetsége tavasszal elindítja egészségügyi programjának második részét: a látásvédelem mellett a cukorbetegség korai felismerését, megelőzését tűzzük zászlónkra. Az áprilisi kenesei képzésen már volt szó a tervekről és a miskolci konvención még több információt osztunk meg Veletek.
 
Most a csatolt levéllel és mellékleteivel szeretnénk részletesebben is tájékozatni Benneteket az új programelemről, a klubok lehetséges akcióiról, a szemszűrésekkel is összeköthető diabetes kockázatfelmérés módjáról és partnerszervezeteinkről: a Cukorbetegek Egyesületeinek Országos Szövetségéről és a Magyar Orvostanhallgatók Szövetségéről.
 
Ajánljuk olvasásra a cukorbetegséggel kapcsolatos részletes tájékoztató anyagot, amely nagyon közérthetően magyarázza el a betegséggel kapcsolatos tudnivalókat:
 
http://ceosz.hu/index.php/betegoktatas
 
Kérdéseitekkel keressétek Dr. Kökény Mihály programfelelőst (+36 30 4754675; ).
 
Levél a klubelnököknek
 
A Lions Clubok Magyarországi Szövetségének diabetes programja (2018-2021) és ütemterve (2018-2019)
 
Az orvostanhallgatók egyesületeinek kapcsolattartói
 
A CEOSZ klubjainak és tagegyesületeinek listája
 
Cukorbetegség: kockázatbecslési vizsgálat útmutatója Lions klubok részére
 
Kockázatbecslési kérdőív (Findrisk)
 
 
 
 
 
 
 


Letölthető dokumentumok:
Szemszűrő és diabetes program menüpont almenüpontjai:

LIONS HÍREK

Lions Európa Forúm 2018.10.25. Skopje

 
 
Lions Európa Forúm 2018.október 25-27

Jótékonysági Koncert

 
 
Jótékonysági Koncert

Tri- Jumelage

 
 
Tri- Jumelage
2018.szeptember 20-23