LIONS Clubok
Magyarországi Szövetsége
Lions Clubs Association of Hungary D-119

Tapintható térképet állítottak fel Székesfehérvárott

2016.05.06.
Tapintható térképet avattak a Liszt Ferenc utca és a Palotai kapu tér találkozásánál: Nagy Edit és Pintér Balázs szobrászművészek alkotása a Székesfehérvári Első Lions Club, valamint Székesfehérvár Önkormányzata támogatásával készült. Brájer Éva alpolgármester avatta fel az esélyegyenlőség jegyében a vakok és gyengénlátók számára állíttatott művészeti alkotást, majd a térképet Spányi Antal megyés püspök szentelte fel.
Tapintható térképet avattak a Belvárosban, amelyet Székesfehérvár Önkormányzata és a Székesfehérvári Első Lions Club az esélyegyenlőség jegyében, a vakok és gyengénlátók számára állíttatott, hogy a páratlan történelmi múlttal rendelkező királyi város nevezetességeit tapintással érzékelhessék.
 
Tapintható térképet avattak a Liszt Ferenc utca és a Palotai kapu tér találkozásánál: Nagy Edit és Pintér Balázs szobrászművészek alkotása a Székesfehérvári Első Lions Club, valamint Székesfehérvár Önkormányzata támogatásával készült. Brájer Éva alpolgármester avatta fel az esélyegyenlőség jegyében a vakok és gyengénlátók számára állíttatott művészeti alkotást, majd a térképet Spányi Antal megyés püspök szentelte fel.
Tapintható térképet avattak a Belvárosban, amelyet Székesfehérvár Önkormányzata és a Székesfehérvári Első Lions Club az esélyegyenlőség jegyében, a vakok és gyengénlátók számára állíttatott, hogy a páratlan történelmi múlttal rendelkező királyi város nevezetességeit tapintással érzékelhessék. Az avató ünnepség Hont megyei dudanótával kezdődött, Várai Áron, a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola tanulójának előadásában.
 
Nagy Edit és Pintér Balázs szobrászművészek alkotását Brájer Éva alpolgármester avatta fel. Beszédében egy sok évvel ezelőtti baráti beszélgetést idézett fel, amelyben emlékei szerint azt mondta, úgy érzi, legkevésbé fény nélkül tudja elképzelni az életét: „Nagyon megrendítő volt számomra ez a beszélgetés. Az ezt követő években kerestem azokat a lehetőségeket, alkalmakat, hogy látássérült emberek között legyek, olyan programokon vegyek részt, amelyek segítenek ebben a fény nélküli világban eligazodni. Külön öröm, hogy egy gyönyörű történelmi belváros tapintható alkotását avatjuk ma Székesfehérváron: talán ezzel segítünk a látássérülteknek, hogy mindabban a csodában, amiben nekünk a szemünk, a látásunk által részünk lehet, azt megtapasztalhatják a kezük, a tapintás által.”
 
Brájer Éva köszönetet mondott az alkotóknak a különleges témájú, célú szobor létrehozásáért, valamint Fehér Jánosnénak, az Székesfehérvári Első Lions Klub elnökének, hogy szűnni nem akaró lelkesedéssel, hittel és tenniakarással viseli a szívén a segítségnyújtás ügyét. A Tapintható térképet Brájer Éva és Fehér Jánosné Nelli leplezték le, majd a köztéri alkotást Spányi Antal megyés püspök áldotta meg: „Amikor gyengénlátó, rosszul látó vagy egyáltalán nem látó embertársainkat próbáljuk megajándékozni egy olyan esztétikai élménnyel, ami számunkra természetes és magától értetődő – a formák és színek csodálatos gazdagságából szándékozunk adni.” – fogalmazott Spányi Antal az emberi örömök, szomorúságok megosztásának felelősségét hangsúlyozva egy olyan alkotás avatásán, amelyet a szeretet és tehetség hozott létre.
 
István Zsolt, a Lions Clubok Országos Szövetségének kormányzója örömét tolmácsolta köszöntésében és elmondta, hogy a jövőre száz éves szövetséget annakidején a segítségnyújtás szándékával hozták létre: „Az akadálymentesítés, a vakok és gyengénlátók támogatása, élményekben gazdag programok szervezése a célunk. Óriási dolog valósult meg a Tapintható szoborral, gratulálok az alkotóknak és a támogatóknak egyaránt!”
 
Az egybegyűltek köszöntésében Fehér Jánosné Nelli köszönetet mondott Brájer Évának és az Önkormányzatnak a támogatásért, hogy a 2014-ben megálmodott alkotás létrejöhetett. „A klubunk jelszava: Szolgálunk az összefogás és a szeretet erejével – ez a szobor jó példája annak, hogy ez meg is valósulhat!” – fogalmazott Fehér Jánosné, majd megköszönte a támogatók segítségét. Az ünnepség végén Brájer Éva, Spányi Antal, István Zsolt és Fehér Jánosné bekötött szemmel tapintották végig az új alkotást.
 
Lengyel Zsófia látássérült paratriatlonista, mint a rendezvény moderátora megköszönve a résztvételt azt mondta: reméli, Székesfehérvárt a jövőben nemcsak a sport városaként, hanem az integráció, a befogadás városaként is emlegetik majd.
 
A szoboravatón jelen voltak az alkotók, valamint a Lions Clubok Országos Szövetségének és a testvérklubok, a St. Pölteni és a besztercei Lions Clubok, valamint az alkotás létrejöttét támogató szervezetek képviselői. (OKK Fehérvár)
 
 
 

LIONS HÍREK

Lions Európa Forúm 2018.10.25. Skopje

 
 
Lions Európa Forúm 2018.október 25-27

Jótékonysági Koncert

 
 
Jótékonysági Koncert

Tri- Jumelage

 
 
Tri- Jumelage
2018.szeptember 20-23