LIONS Clubok
Magyarországi Szövetsége
Lions Clubs Association of Hungary D-119

Veszprém L.C.

2017.05.07.
 Arany-délután a Lions klubbal!
 
 
 
     Arany-délután a Lions klubbal
Arany János irodalmi munkássága, de egész élete meghatározó jelentőségű a magyar irodalomban - fejtette ki Praznovszky Mihály irodalomtörténész nemrég a Veszprémi Lions Club által szervezett délutánon Veszprémben, a Villa Medici étterem különtermében, melyen részt vett Fehér Jánosné dr. Lions zóna elnök is. Az idén 100 éves jótékonysági mozgalom helyi szervezete ezúttal nyitott összejövetelt tartott, bárki eljöhetett az érdekes előadásra.
A neves irodalomtörténész olyan adalékokat gyűjtött csokorba születésének 200. évfordulója apropóján, melyek sarokpontjai voltak Arany János művészetének. A mérhetetlenül szegény családból származó, 4-5 évesen már írni-olvasni tudó, önszorgalomból több nyelvet megtanuló és máig klasszikusnak számító fordításokat készítő Arany mintaképe volt a lelkiismeretes, becsületes családapának, tanítónak, hivatalnoknak, ugyanakkor hihetetlenül gazdag szókincsével, művészi kreativitásával, epikai, balladai és lírai költeményeivel az irodalom legmagasabb csúcsaira jutott. Egyúttal szerepet vállalt a közéletben, nemzetőrként részt vett az 1848-49-es szabadságharcban, sokáig a Magyar Tudományos Akadémia főtitkáraként dolgozott. Mindössze két és fél évig tartó barátsága Petőfivel a világirodalomban is egyedülálló mélységű és hatású volt.
Praznovszky Mihály olyan részleteket villantott fel Arany életéből és az ehhez kapcsolódó saját tapasztalataiból, amelyek hűen jellemzik a költő máig erőteljes hatását a felnőttek és a fiatalság körében egyaránt. A délután végén a jelen lévő Zonta hölgyklub tagjai nevében elnökük, dr. Kristóf Mihályné stílszerűen arany éremmel köszöntötte a 100 éves évfordulón a Lions klub veszprémi szervezetét, melyet Leitold László elnök vett át.
 
Képaláírás:
Leitold László, a Veszprémi Lions Club elnöke köszöntötte az érdeklődőket, mellette Praznovszky Mihály irodalomtörténész, az Arany-délután előadója
Fotó: Horváth György
 

Veszprém L.C. Veszprém L.C.

LIONS HÍREK

VAGYOK 2018

 
 
 
VAGYOK 2018

Lions jótékonysági koncert Pécsett a Kodály Központban

 
 
Lions jótékonysági koncert Pécsett a Kodály Központban

All Nations Lions Club Budapest „Gála Koncert”

 
 
 
All Nations Lions Club Budapest „Gála Koncert”