Koronavírus miatti ajánlás

Lions Clubok Magyarországi Szövetsége

Valamennyi klubjának

 

Kedves Klubvezetők!

 

2020. március 9-én összeült a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének egészségügyi munkacsoportja, melynek célja az volt, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg a - koronavírus terjedésének időszakában - a megvalósítás előtt álló aktivitások megrendezésével kapcsolatban.

A kabinet munkájában részt vett, Dr. Kökény Mihály, Dr. Hortoványi Eszter, Dr. Belatiny Attila és Boronkay Gusztáv kormányzó.

Valamennyi szempontot figyelembe véve az alábbi javaslattal élünk a klubjaink felé:

 

Javaslat

a Lions klubok egészségprogramjainak és más nyilvános rendezvényeinek elhalasztására

a koronavírus terjedésének csökkentése érdekében

  

1.

 

A Lions Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzója - az egészségügyi munkacsoport javaslatára - a koronavírus terjedésének veszélye miatt a tavaszi egészségrendezvények, s más, nagyobb számú embert mozgósító programok elhalasztására kéri a szövetség klubjait.

 

Bár hazánkban csak egyedi fertőzések fordultak elő, a világjárvány aggasztó mértékben terjed Európában, s a környező országokban is nő a fertőzöttek száma. Az eddigi adatok alapján a megbetegedés súlyos formája elsősorban az idős és/vagy egyéb megbetegedésben szenvedőket érinti. A fertőzés a zárt közösségekben, intézményekben képes gyorsan elterjedni, és nagyszámú, súlyos, esetleg végzetes kimenetelű megbetegedést okozhat. Ez a körülmény indokolja a látogatás korlátozását a kórházakban és a szociális intézményekben. Önkormányzatok, civil szervezetek is lemondják azoknak a rendezvényeknek, sporteseményeknek nagy részét, ahol több száz ember fordulna meg. A járvány terjedése kiszámíthatatlan, s szövetségünk is felelősséggel tartozik azért, hogy mindent megtegyen a lakosság életének, egészségének védelme érdekében. Erre a felelős mérlegelésre kérjük klubjainkat. 

 

2.

 

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlást tett közzé arról, hogy milyen alapvető szabályok betartásával csökkenthető a fertőzésveszély. Ezeket a Lions közösség tagjainak is célszerű alkalmazni, illetve a lakossággal és partnerszervezeteinkkel megosztani.

 

Tisztálkodással és az egymás közötti érintkezéssel kapcsolatos ajánlások:

  • Mosson gyakran kezet, lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsa meg a kezét! Ügyeljen a körmei alatti, és az ujjai közötti területekre is.
  • Fordítson fokozott figyelmet immunrendszere erősítésére. Szellőztessen gyakran, fogyasszon elegendő vitamint, mozogjon rendszeresen a szabadban.
  • Tüsszentés és köhögés esetén használjon papírzsebkendőt, azt azonnal dobja ki a szemetesbe, majd alaposan mosson kezet.
  • Lázas beteggel lehetőség szerint kerülje az érintkezés minden formáját.
  • A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos mellőznie.
  • Lázzal járó betegség esetén telefonon jelentkezzen orvosánál, számoljon be a tüneteiről, illetve, ha a közelmúltban külföldön járt, akkor arról is. Ne menjen el személyesen a váróterembe, rendelőbe, ha új koronavírus-fertőzéssel érintett területen járt vagy onnan érkezett.

Az arcmaszk használata önmagában nem előzi meg a fertőzést, azonban igazoltan megbetegedett, abban biztosan segít a viselése, hogy ne terjessze a vírust egy-egy tüsszentéssel vagy köhögéssel. Amikor beteget ápol, szintén csökkentheti a fertőződés kockázatát, ha viseli az egészségügyi maszkot. Az új koronavírus-fertőzésre tekintettel gondolja át utazással kapcsolatos szokásait, terveit. Utazás előtt – az aktuális közlekedési helyzeten, a szállás, és egyéb lehetőségeken felül- tájékozódjon arról, hogy az adott helyen megjelent-e az új koronavírus.

 

3.

 

 

Az Országos Mentőszolgálat könnyedén átlátható infografikán sorolja fel, mik a teendők, ha tünetet észlelünk, és hogyan minimalizálhatjuk a fertőzés esélyét.

Hivatalos információkért a következő oldalak ajánlottak:

Kormányzati honlap: https://koronavirus.gov.hu/

WHO:  https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
Nemzeti Népegészségügyi Központ: https://www.nnk.gov.hu/
Utazási információk: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/koronavirus

 

Bízunk abban, hogy a járvány visszaszorulása után, remélhetőleg már az őszi hónapokban klubjaink folytathatják jószolgálati, ezen belül egészségvédelmi munkájukat, így sor kerülhet a már előkészített diabeteses lábszűrés bevezetésére is.

 

Budapest, 2020. március 9.

 

Boronkay Gusztáv

Lions Clubok Magyarországi Szövetsége

kormányzója

2019-2020

 

 

Dr. Kökény Mihály

Lions Clubok Magyarországi Szövetsége

egészségprogram felelős

2019-2020

 

 

Dr. Hortoványi Eszter

Lions Clubok Magyarországi Szövetsége

egészségügyi munkacsoport tagja

2019-2020

 

 

Dr. Belatiny Attila

Lions Clubok Magyarországi Szövetsége

egészségügyi munkacsoport tagja

2019-2020

 

 


Letölthető dokumentumok

pdf | Koronavírus miatti ajánlás

Hír kategóriák

Club események

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

Boronkay Gusztáv volt kormányzó 2019-2020

Adószámunk:
19675132-1-42
Számlaszám:
10300002-20333522-00003285

cím: 1065 Budapest,
1065 Budapest, Podmaniczky utca 16. Fsz 6.

Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba