hírek

Lions szövetség hírek

Lions „fogyi klubot” indítottunk Budapesten

A Kecskeméti Szent László Lions Club több tagja által sikeresen kipróbált és már Kecskeméten nagy eredményeket hozó OptiWeight diétát kezdtük el meghonosítani a budapesti Lions közösségen belül dr. Wórum Endre vezetésével. Minden második kedd este 18 órától szeretettel várjuk a fogyni vágyó oroszlánokat a Wanatka központba!

Sokat hallani, hogy a korunk pestise a cukorbetegség, mely legtöbbször az elhízásból alakul ki. Mindenkinek van egy „tutti” módszere a fogyásra, de kevés olyan fogyókúra van, ahol a fogyni vágyó ember nem szenved, nem éhezik. Ezért is olyan sikeres a 2019. február 7-én a Wanatka központban elindított kecskeméti OptiWeight diéta program. A programot dr. Wórum Endre vezeti, aki segítségével 2016-tól több tucat kórosan (pld. 140kg feletti) elhízott páciens szabadult már meg a fölös kilóktól.

A komplex programnak három fő pillére van:

 1. Nagyon alacsony kalóriatartalmú diéta az első fázisban.

  Napi ötszöri étkezést biztosító, teljes étrendet helyettesítő, 800 kcal energiatartalmú diéta. Ez biztosítja azt, hogy a kezdeti szakaszban megfelelő legyen a testsúlycsökkenés mértéke.

  Nőkben ez 1.0-1.5 kg, férfiakban 1.5-2.0 fogyást jelent hetente. A fogyás mértékét az életkor és az kiinduló testsúly befolyásolják leginkább. Természetesen a rendszeres testmozgás további kilókat eredményezhet. Az ételek speciálisan testsúlycsökkentésre készültek alacsony energiatartalommal, megfelelő nyomelem, ásványi anyag, vitamin, esszenciális aminosav, zsírsav és rost tartalommal. Szárított, porított formában vannak, olyanok, mint a boltokban is kapható zacskós leves, zacskós sajtostészta, bolognai spagetti, stb. Csak forró, vagy hideg vizet kell hozzájuk adni és mikrohullámú sütőben elkészíthetők. Az ételek a testsúlycsökkentésre szánt élelmiszerek minden európai és magyarországi jogszabályának megfelelnek.

 2.  Motivációs csoportfoglalkozás.

  Ebben hetente 1 órában, csoportban (fiúk, lányok szeparálva) olyan viselkedés-terápás elemeket tartalmazó program szerinti beszélgetések történnek, melynek segítségével olyan képességeket lehet elsajátítani, amivel a túlevés kezelhető, csökkenthető. Nem az elhízás a betegség, hanem a túlevés. Ez már az első fázisban elindul, de sokkal tovább tarthat, mint maga a diéta, célja az elért célsúly hosszú távú megőrzése, a szükséges életmódváltás elérése.

  Amennyiben a leadni kívánt testsúly nőkben 10 kg, férfiakban 12 kg vagy annál kevesebb, akkor nem feltétlenül szükséges teljes életmódváltás, ezért a csoportfoglalkozások sem feltétlenül szükségesek. Akiknél szükség lenne életmódváltásra, de a távolság miatt nem tudják megoldani a heti foglalkozásokra való utazást, azok részére lehetőség van egyénileg, könyvből végzett program végzésére is. Nagyon fontos tudni azonban, hogy a testsúly megőrzéséhez az életmódváltás elengedhetetlen, melynél a csoportban történő képzés sokkal eredményesebb, mint az egyéni.

 3. Rendszeres testmozgás.

  Ezt egyénileg szervezi mindenki, hetente 3x30 perccel indulva el kell érni a minimum heti 150 perc (3x50, vagy 5x30 perc) megfelelő intenzitású fizikai aktivitást. A megfelelő intenzitás azt jelenti, hogy a pulzusnak el kell érni az életkori maximális pulzusszám 80%-t (0.8x(220-életkor)), amit legalább a fizikai aktivitás 50%-ban meg is kell tartani.

A programban való részvétel feltétele egy orvosi vizsgálat mely tartalmaz laborvizsgálatot is (vese, máj és pajzsmirigy funkciót, vizeletvizsgálat).

A diéta mellett nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel. Ugyanis a napi 800 kcal energiabevitel mellett kialakuló enyhe ketózisnak van egy nagyon jó mellékhatása: nincs éhségérzet! Ez kb. a diéta 3-6. napjára alakul ki. Egy másik mellékhatás a szomjúság hiánya, ezért fontos a megfelelő folyadékbevitel. Mivel a ketózis önmagában is vízhajtó hatású, illetve a zsírlebontáshoz is sok víz szükséges, ezért 3 liter folyadék elfogyasztása szükséges naponta. Ökölszabályként: minden ébren töltött órában 2 dl. Ha ehhez aktív sportolás is jön izzadással, akkor további 500ml folyadékbevitel szükséges. A folyadék csak víz vagy leveles tea lehet. Ezeket lehet ízesítni kalóriamentes édesítővel: stevia, vagy eritrit, esetleg a vízhez étkezési citromsav keverése a limonádé elkészítéséhez.

A diétának csak kevés mellékhatása ismert, azok is ritkán fordulnak elő és enyhék: az első napokban a ketózis kialakulásáig lehet levertségérzés, éhség, fejfájás, émelygés, esetleg hasmenés. Később ezek már nagyon ritkán jelentkeznek. Ha nincsen megfelelő folyadékbevitel akkor esetleg székrekedés, izomgörcs fordulhat elő, illetve fázékonyság.

Nőknél a menstruációs ciklust megzavarhatja az első hónapban, de ez átmeneti. Szintén lehet átmeneti hajhullás nőkben, de csak a diéta ideje alatt. Ez nem csak a mi diétánkra érvényes, hanem minden 1000 kcal alatti diétára. Érzékeny emberek esetén az édesítő okozhat tartósan hasmenést, de ez is csak nagyon kevés embert érint.

Az egy heti program ára 24.500,-Ft. (35 étkezés, 700,-Ft./darab). Ez naponta 5 étkezést biztost. A diéta teljes étrendet helyettesítő, ez azt jelenti, hogy mellette nem ajánlott semmi mást fogyasztani. A csoportfoglalkozások a rendszeresen heti étrendet megvásárló diétázók számára ingyenesek.Dr. Wórum Endre 1998-ban végzett a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Általános Orvos karán summa cum laude minősítéssel. Diplomaszerzést követően a Bács-Kiskun Megyei Kórház II.sz. Belgyógyászati Osztályán kezdett el dolgozni. 2003-ban szerzett belgyógyász szakképesítést. 2004-től 2014-ig a Fresenius Medical Care kecskeméti dialízis központjában dolgozott nefrológusként. 2006-ban nefrológiából szakvizsgát, 2007-ben a magasvérnyomás kezelés minősített orvosa címet szerezte meg. 2010-ben másoddiplomázott a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán orvos közgazdászként. 2014 januárjától ismét a II.sz. Belgyógyászati osztályon dolgozik főorvosként, a Nephrologia Szakambulancia vezetője. Még ebben az évben hypertonológus licensz vizsgát tett le, majd 2015-ben obezitológiából szerezte meg ugyanezt a címet. 2016 novemberében indult el a kórház Obezitológia Szakrendelése, melyet jelenleg is vezet. Szűkebb szakterülete a napi teljes étrendet helyettesítő diéták alkalmazása és kombinálása viselkedésterápiás csoportfoglalkozásokkal. A kórházban az elhízás kezeléséért tett erőfeszítéseinek elismeréseként 2017-ben kitüntetésben részesült. Nős, két fia van. Felesége, aki szintén orvos, a város egészségügyi és szociális intézmények főigazgatója.

További részletek az OptiWeight program weblapján.


Képgaléria

Hír kategóriák

Lions szövetség eseményei

Konvenció 2021
2021. június 12. 08:00

Lions Clubok eseményei

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

LIONS Clubok Magyarországi Szövetsége D-119

Adószámunk:
19675132-1-42
Számlaszám:
10300002-20333522-00003285

cím: 1065 Budapest,
Podmaniczky utca 16. Fsz 6.