Cseretáborok

Lions táborbeszámolók

2018. Bence

indulás: 2018. július 19.
vége: 2018. augusztus 06.
ország: Finnorszag
tábor neve: Savonlinna

Ez volt az első utazásom a Lions csereutazás keretében, és remélem, hogy nem az utolsó. Az unokatestvéreim ajánlották, akik már többször is utaztak a szövetség segítségével. Szeretném megköszönni a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének, hogy három felejthetetlen hetet tölthettem Finnországban. Külön köszönet Kende Lászlónak, Csereutazás Felelősnek, aki nagyon segítőkész volt, minden kérdésemre hamar és pontos választ adott, így a szükséges nyomtatványokat könnyű szerrel ki tudtam tölteni, és szerencsére sikerült is abba a táborba kerülnöm, amit elsőre kiválasztottam.

A finn táborvezetővel Tuula Rantaeskolával, illetve a többi táborozóval május végén sikerült felvenni a kapcsolatot egy Whatsup csoporton keresztül. A táborvezető nagyon segítőkész volt, minden kérdésemre gyorsan választ adott. A családdal csak elég későn tudtam felvenni a kapcsolatot, de mint később megtudtam ezzel sokan így voltak a táborból.

A repülőjegyemet áprilisban megvettem, miután visszaigazolták a jelentkezésemet. Mivel a Finnair repülőjegye drágább lett volna Lufthansa géppel utaztam Münchenen keresztül. Helsinikiben vonatra szálltam és egy nagyobb városba érkeztem, ahol a fogadó testvérem várt és kocsival mentünk tovább Keuruuba.

Hallottam rémtörténeteket hogy Finnoországban milyen rossz idő van, de ez szerencsére idén egyáltalán nem volt igaz. Az idei nyár mindenféle melegrekordot megdöntött, ami azt jelenti, hogy napközben kb. 26-31 fok volt, és este sem nagyon esett 20 fok alá.

Azt is mondták, hogy a finn emberek sokkal hidegebbek, zárkózottabbak, én ezt nem véltem felfedezni, mindenki akivel beszéltem elég nyitott volt.

A családom kedves volt, bár a nyelvtudásuk hiánya nagyban megnehezítette a köztünk lefolyó párbeszédeket. Szerencsére volt három fogadó tesóm, akik közül az egyik egész jól tudott angolul, így sikerült megértetnünk magunkat egymással.

Keuruu egy kisebb város, ahol rengeteg tó volt, mint Finnországban általában. Nagyon hangulatos volt, hogy a kertjük végén nem kerítés volt, mint nálunk, hanem egy tó. Sokat fürödtünk, kajakoztunk és csónakáztunk, majd következett a finneknél engedhetetlen szórakozás a szaunázás. A családdal meglátogattuk a közeli állatkertet, ahol igaz pandát is láthattam. Házibuliban voltam, meglátogattuk a szomszédos várost, foci meccsre mentünk, majd egy viking étteremben vacsoráztunk.

A tábor nagyon jó volt, remek társaságban tölthettem el tíz napot. Az ételek, mint mondják valóban érdekesek voltak, de számomra többnyire elfogadható volt, sőt még jávorszarvast is ettem. A táborozókkal többször is meglátogattuk a közeli várost Savonlinnát, ahol megnéztük a nevezetességeket, érdekes finn ételeket ettünk. Sokat kosaraztunk, röpiztünk és rengeteget kártyáztunk.  Egyik legkellemesebb élményem a fergeteges hangulatban töltött esti kártya partik voltak, azóta már a családomat is megtanítottam rájuk. Nagyon nagy élmény volt 20 különböző nemzetiségű emberrel találkozni, megismerni kultúrájuk egy részét, és rájönni, hogy mennyire nem különbözünk. Milyen jól érezzük magunkat egy pakli kártya és egymás társaságában.

Nem véletlen, hogy 2018-ban Finnország lett a legboldogabb ország, nyugis és gyönyörű. Hatalmas élmény volt számomra látni ezt a rengeteg tavat és a végtelen zöld tájat.


Képgaléria

Beszámolók éves bontásban

Lions szövetség eseményei

Konvenció (Gödöllő)
2024. június 15. 10:00

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

LIONS Clubok Magyarországi Szövetsége D-119

Adószámunk:
19675132-1-42
Számlaszám:
11732002-23568132

cím: 1065 Budapest,
Podmaniczky utca 16. Fsz 6.