Cseretáborok

Lions táborbeszámolók

2018. Fanni

indulás: 2018. június 28.
vége: 2018. június 19.
ország: Törökország
tábor neve: Bodrum

Az én mottóm, hogy nincs nyár Lions tábor nélkül így hát idén sem maradhatott ki egy életreszóló cseretábor. Immáron harmadszorra kaptam lehetőséget kiutazásra a Lions club jóvoltából. A jelentkezés nekem már elég begyakoroltan megy, aminek gördülékenységét idén is Kende László segítségének köszönhetem.

A török táborigazgatónő Nazan június elején minden alapvető tájékoztatást elküldött nekünk és a további adatok egyeztetése végett csinált egy what’s up csoportot ahol egymást is megismerhettük a tábortársaimmal. A fogadócsaládom már áprilisban felvette velem a kapcsolatot e-mailen keresztül úgyhogy azzal sem akadt semmilyen probléma. A kiutazás megszervezése se okozott kihívást. Törökországba nem kell vízum így csak a repülőjegyet és a biztosítást kellett intéznem. A jegyeket talán kicsit későn vettem úgyhogy a jó árak érdekében bőven egy hónappal előtte meg kell venni.

Bodrumba kezdtük a tábort így Budapestről Bodrumba utaztam viszont hazafele a fogadócsaládtól jöttünk akik Izmiren laktak tehát onnan kellet megvennünk a hazautat. Odafele a reptéren vártak bennünket és több turnusban kisbusszal vittek bennünket a hotelbe ahol pár napra szálltunk meg. Hazafele a fogadócsaládom Izmirtől még kijjebb lakott közvetlen a tengerparton és onnan mentem a repülőtérre de feltettek a reptéri buszra ami átszállás nélkül kivitt.

A tábor résszel kezdődött a törökországi felejthetetlen kalandunk. Bodrumban voltunk 2-3 napot közvetlen a tengerparton egy hotelben mikor egymás megismerése volt a cél a strandolás mellett. Voltunk bazárban, bulizni, török fürdőben (hamam), kipróbáltunk tradicionális török ételeket és a kimaradhatatlan farewell night is itt volt megtartva az ország prezentációkkal együtt.

Ezek után indultunk neki az igazi útnak amiről a tábor szólt, a vitorlázás. Beköltöztünk egy kb. 25 személyes vitorlásba és 1 hétig megtapasztalhattuk milyen a tengeren élni mert csak estére kötöttünk ki jobb esetben lakott szigeten de volt, hogy csak közel lakatlan szigethez a tengeren. Minden reggel volt tanóránk mikor a vitorlás alapjaiba avatott be minket török oktatónk, majd az utolsó vitorlázós napon megírtuk a hajón a vizsgát de szerencsére mindenki átment rajta úgyhogy már hivatalosan is elismert „international crew sail” képesítésssel rendelkezünk.

Gyönyörű helyeken jártunk egészen Görögországig elhajóztunk, több ókori emlékművet is megnéztünk és búvárkodni is bőven volt lehetőség. Kipróbálhattunk különböző vízi sportokat is pl. katamarán, stand upPadle, jetsk, banán stb.

Az étel a vitorláson egész jó volt ahhoz képest amit ki lehetett hozni a helyzetből de viszont a hotelben ahol előzőleg laktunk nem volt jó. Nekem sajnos nem nyerte el a tetszésemet a török gasztronómia de az édességeknek nehéz volt ellen állni. Összességében nagyon jó volt a vitorlázás és összehozta a kistársaságunkat, a jövőre nézve lehetett volna hosszabb a tábor rész mint a fogadócsalád.

Bodrumból egy nekünk bérelt kisbusszal vittek mindenkit Izmirre a fogadócsaládokhoz és ott már elszórtan voltunk a családoknál. Ez sajnos nem volt pozitívum mert olyan távolságokra laktak a családok egymástól, hogy szinte alig illetve csak egyszer tudtuk újból összehozni az egész csoportot.

Az én fogadócsaládom a legjobb volt akit kaphattam, Selin egy 19 éves lány és az anyukája Yesim és a nagyszülők. Mindent megtettek értem, nagyon jól beszéltek angolul és egy elég modern felfogású török család volt. Programból itt sem volt hiány. Pár napig Izmiren a belvárosban maradtunk aztán a többi időt már a közvetlen tengerparton Cesmén töltöttük a nyári házukban. Megjártuk a bazárokat, többször voltunk bulizni ami a törököknél nagyon közkedvelt és nagyon jó bulihelyek vannak de a kulturális művelődés se maradt ki mert ellátogattunk a világörökség részéhez Efezoszba de volt akit elvittek Pamukkaleba is.

Amit jó tudni, hogy Törökországban alig beszélnek angolul így a tábor végére nyelvtudásom bővült a török nyelv alapszókincsével.

A táborvezetőnk Nazan egy nagyon laza és szeretnivaló nő volt aki nélkül nem jött volna össze így ez a tábor. Egyedül voltam magyarként de ez az eddigi táborokban is hasonlóan volt és szerintem ez a legjobb. A tábortársaimmal akik Indiától kezdve Spanyolországig mindenhonnan érkeztek, nagyon jól kijöttünk és a mai napig tartjuk a kapcsolatot, sőt volt akivel már újból találkoztam.

Mindenkinek ajánlom ezt a tábort ha szereti a tengert és a vitorlázást. Törökország gyönyörű tiszta tengerrel rendelkezik és természeti értékeivel mindenkit lenyűgözött arról nem beszélve, hogy nemzetközileg elfogadott képesítést is nyertünk

Ha bármi kérdésetek lenne nyugodtan keressetek Facebookon vagy e-mailen J


Képgaléria

Beszámolók éves bontásban

Lions szövetség eseményei

Konvenció (Gödöllő)
2024. június 15. 10:00

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

LIONS Clubok Magyarországi Szövetsége D-119

Adószámunk:
19675132-1-42
Számlaszám:
11732002-23568132

cím: 1065 Budapest,
Podmaniczky utca 16. Fsz 6.