Cseretáborok

Lions táborbeszámolók

2019. Péter

indulás: 2019. július 13.
vége: 2019. július 31.
ország: Hollandia
tábor neve: Zeeland

Nyári Péter vagyok és 3 hetet tölthettem Hollandiában ezen a nyáron a Lions Club segítségével. Egy kicsit izgultam az utazás előtt, hiszen ez volt az első Lionsos cseretáborom, a testvérem régebben volt egy táborban, tőle vettem az ötletet.

Július 13-án érkeztem meg Amszterdamba, ahonnan hazavittek a fogadócsaládomhoz, ahol egy ukrán fiúval együtt töltöttem el egy hetet az ország közepén egy Bruchem nevű kis faluban. A közelben volt egy török, egy észt és egy osztrák lány fogadócsaládja, ezért velük sok közös programban vettünk részt, így jó kapcsolat alakult ki köztünk a tábor kezdetére.

A vendéglátónk, Petra minden napra programokat szervezett nekünk, például meglátogattunk egy tehénfarmot, elmentünk a közeli városokba, Amszterdamba, és az ország legnagyobb vidámparkjába is és rengeteget bicikliztünk. Ezek során Petra nagyon sok érdekességet mesélt nekünk a kultúráról, történelemről, építészetről és a holland hétköznapokról. Mivel többen is érdeklődtünk az építészet iránt, ezért különleges épületeket mutatott nekünk, és egy könyvet is kaptam a holland építészetről.  

Ezután a hét után következett a tábor, ahol 20 országból 25 fiatal töltött el 2 hetet. Itt egy amerikai fiú volt a szobatársam, akivel szintén jó kapcsolatot alakítottam ki.

A táborban is rengeteg jó programunk volt. Strandoltunk, kajakoztunk, íjászkodtunk, elmentünk Rotterdamba, megnéztünk egy épülő kikötőt és még videóklipet is forgattunk.

A táborban mindenkinek kellett egy prezentációt tartania az országáról, így megismerhettem a brazil, indiai és kínai kultúrával is, és megkóstolhattam a különböző nemzetiségek ételkülönlegességeit, például az amerikai almáspitét, kínai leveseket és indiai currys csirkét. Ez alatt a két hét alatt nagyon összekovácsolódott a társaság, néhányukkal a mai napig tartjuk a kapcsolatot.

A táborban egy idősebb férfi és 5 holland egyetemista fiatal vigyázott ránk. Közvetlenek, rugalmasak voltak, és ugyanúgy a társaság részei lettek, mint bármelyik táborozó. Nagyon segítőkészek voltak, és mindenre odafigyeltek, az étkezéseknél például külön volt gluténmentes, vegán és malac nélküli étel is.

Nekem Hollandia nagyon tetszett, a fogdócsaládnál és a táborban is nagyon jól éreztem magam. A holland emberek, akikkel találkoztam, nagyon kedvesek és segítőkészek voltak.

Összességében mindenkinek csak ajánlani tudom a hollandiai utazást.

Köszönöm a lehetőséget a Lions Clubnak, és Kende Lászlónak.

 


Képgaléria