Cseretáborok

Lions táborbeszámolók

2022. Péter

indulás: 2022. november 28.
vége: 2022. november 28.
ország: Litvánia
tábor neve: Litvánia

Hosszú kihagyással végre elérkezett a lehetőség, hogy Litvániába utazhassak. A lezárások és a Vírus elleni prevenciók ezt hosszú ideig megakadályozták. Mivel már 1 évvel korábban bejutottam a táborba csak akkor ez le lett mondva, ezért rögtön bekerültem az idén nyáron tartott táborba. A Litván kapcsolattartás nagyon naprakész és segítőkész volt. Tomas a táborvezető mindig naprakész információkkal látott el bennünket. Hamarosan egy Whatsapp csoportban folytattuk a táborozókkal együtt az ismerkedést a tábor kezdete előtt.

Air Balticcal utaztam, mivel kb ez az egyetlen légitársaság, akik elérhető áron repülnek a Balti országok felett. A hivatalos táborkezdés előtt egy nappal érkeztem Vilniusba (így olcsóbb volt a repjegy), a fővárosba. Csak én érkeztem korábban, szóval egy AirBnB-ben töltöttem az éjszakát, ahol máris betekintést nyerhettem a litván vendégszeretetbe. Este egy másik AirBnB-ben megszálló fiatallal körbejártuk a várost, majd reggel elmentem egy közeli Street-Ball kosárpályára, reménykedve, hogy hátha becsatlakozhatok a helyiek játékába. Végül egy kedves ottani társasággal tudtam Strandröpizni, már itt éreztem, hogy nagyon vendégszeretőek a litvánok.

Később összepakoltam és elindultam abba a hotelba, ahol az első tábori pozíciónk volt meghirdetve. Már rögtön összebarátkoztam a Tábori segítőkkel és pár táborozóval. Megtörni a jeget kicsit nehézkes volt azonban pár perc után már gördülékenyen haladt a beszélgetés. Ezen a helyszínen 3 éjszakát töltöttünk. A hotel elképesztően luxus környezetet nyújtott, egy szavunk sem lehetett. Az itt töltött rövid időben jóba lettem a holland, dán és francia lányokkal.

Majd ezt egy röpke 3 órás busz út követte és megérkeztünk a mesebeli Balti tengerpartra ahol az elkövetkezendő 4 napot töltöttük. Az ország északi-nyugati csúcsán fekszik egy félszigeten Nida városa, ami gyönyörű természeti adottságokkal rendelkezik, és óriási turista attrakció, ennek ellenére az egyik kedvenc helyszínem volt. Klaipeda-ban szálltunk meg ami itthon talán egy balatoni üdülővárosnak felelne meg. Rengetegszer úszhattunk a tengerben amit 2 német sráccal mindig ki is használtunk, velük is nagyon szoros kapcsolatot építettem ki ez idő alatt (bár a hosszú busz utak is rásegítettek). Minden helyszínen a szervezők igyekeztek velünk megkóstoltatni a helyi ínyencségeket. Az itteni szállás sok táborozóban nyomott hagyott, éles váltás volt a luxushotel után, de szerintem élhető volt. Ezekben a napokban inkább a szórakozás kapott főszerepet. Minden étkezés jobbnál jobb éttermekben volt, elképesztően finomak voltak az ételek. Esténként gyakran a török és dán sráccal elmentünk a helyiekkel kosarazni.

A következő megálló Kaunas volt, ami talán a 2. legnagyobb város és kulturális központ is egyben. Litvánia nagyon nagy hangsúlyt fektet a sport és a művészeti életre, ez a mindennapokban is érződik. Az itteni szállás is egy 5csillagos hotel volt, a reggelik svédasztalosak voltak és az étkezések is éttermekben voltak. Aki nem szereti a krumplit az gondolja meg ezt a választást mert a litván konyha egyik meghatározó eleme a céklával együtt, nekem speciell nagyon ízlett az összes étel. Sokszor volt szabadfoglalkozás is a városban kulturális programok között. Itt lettem jóba a svéd, román és ukrán lányokkal és az olasz srácokkal. Volt lehetőségem a táborvezetővel, akivel nagyon jó baráti kapcsolatot építettem ki, és még 3 táborozóval túrázni, a turistáktól elszigetelt, többnyire csak helyiek által ismert útvonalakon. Volt alkalmunk kajakozni is 14km-t ami a másik kedvenc programom volt. Ez volt a legjobb alkalom, hogy egy nagyon jó kis csapat alakult ki belőlünk hiszen nagyjából szétszakadozott a társaság és kicsibb csoportokban haladtunk a folyón, rengeteget tudtunk beszélgetni a gyönyörű természeti közegben. A szervezők vicces csapatépítő programokkal és városnézéssel is készültek. Lassan visszatértünk Vilniusba ahol az utolsó éjszakát töltöttük a visszaút előtt. Egy jól összeszokott csapattal használtuk ki az utolsó óráinkat, amiket még együtt tölthetünk.

Már nagyon rég óta vártam erre a lehetőségre és minden perce megérte, innen is köszönöm a Lionsnak, hogy ezt lehetővé tették számomra.


Képgaléria

Beszámolók éves bontásban

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

LIONS Clubok Magyarországi Szövetsége D-119

Adószámunk:
19675132-1-42
Számlaszám:
11732002-23568132

cím: 1065 Budapest,
Podmaniczky utca 16. Fsz 6.