Rólunk

Mi az a Leo?

A LEO olyan fiatalok nemzetközi szervezete, akik a szabadidejük egy részében a közösségük számára hasznos tevékenységet végeznek. A LEO egy területi, országos és nemzetközi szinten is működő jószolgálati szervezet, egy dinamikus, fiatalos közösség; a LIONS mozgalom ifjúsági változata.

Kik a LEO-k?

A LEO Clubok politikai és vallási ideológiától mentes, karitatív ifjúsági társaságok, amelyek részei a Lions Clubs International nevű jószolgálati világszervezetnek. A klubok tagjai 15 és 30 év közötti középkolások, egyetemisták és pályakezdők, akik szabadidejük egy részét szívesen áldozzák jószolgálati tevékenységre. A szó maga egy mozaik szó, mely az angol „Leadership” (rátermettség), „Experience” (tapasztalat), „Opportunity” (lehetőség) szavak kezdőbetűiből tevődik össze. Ez a három szó megmutatja, mit adhat ez a szervezet a tagoknak, s ami még ennél is fontosabb, mit adhatnak a tagok a világnak.

Miről is szól ez az egész…?

A LEO tagok szabadidejükben energiát nem kímélve próbálnak tenni azért, hogy segítsenek a rászorulóknak vagy „csak egyszerűen” a gyerekek arcára mosolyt csaljanak.

Tevékenységünk 3 fő részből tevődik össze:

1. Személyes törődés
2. Adománygyűjtő akciók
3. Barátságok kötése

A személyes törődés

Azt, hogy melyik klub kit támogat, vagy milyen célt tűz ki maga elé, mindig maguk a klubok döntik el. A legtöbb klubnak van támogatott csoportja, akikkel rendszeresen tartja a kapcsolatot. Szükség esetén ruhát, gyógyszert, tanszereket vesznek hátrányos helyzetű, illetve fogyatékkal élő gyerekeknek, állatkertbe, korcsolyázni vagy kirándulni viszik őket, kézműves foglalkozásokat szerveznek, vagy egyszerűen csak játszanak velük. Járunk idősotthonokba is, kórházakba is programokat szervezni.

Előfordulhat olyan helyzet is, hogy egy klub inkább tágabb körben próbál segíteni, és nem egy kifejezett csoportot támogat, hanem az értük működő intézményeket próbálják csinosítani. Ilyen akcióknak számítanak az iskolák, anya- és gyermekotthonok kifestése vagy óvodák, fejlesztő központok bútorokkal és játékokkal való felszerelése.

Az ilyen programokkal segíteni tudnak a tagok, illetve örömet tudnak okozni valaki olyannak, aki már talán el is felejtett mosolyogni.

Adománygyűjtő akciók

Az egyes programok során felmerülhetnek költségek is, melyekre a fedezetet különböző adománygyűjtésekkel próbáljuk előteremteni.
Adományokat azonban nem csak „komoly” programokkal lehet gyűjteni, hanem szórakozva és sportolva is.
-Sportolva??
-Igen!!
Nagyszerű példája ennek, hogy Győrben és Nyíregyházán minden évben futóversenyt szerveznek, melyből befolyt nevezési díjakat jótékony célra fordítják
-Szórakozva???
-Bizony!!
Erre példa a Pest-Buda LEO Klub jótékonysági Halloween (LEOween) bulija  vagy a különböző tematikus kvízestek, amelyek bevételét szintén jótékonyságra költik.

Barátságok kötése

Az új barátságok, kapcsolatok megkötése és ápolása szintén fontos a tagok számára. A klubok tagjait nem csak a klub köti össze, hanem sokkal inkább a barátság köti össze a klubot. Együtt járnak szórakozni, bulizni, moziba, társasjáték partikat szerveznek vagy közösen is megünneplik a karácsonyt.

Évente kétszer pedig a LEO-k az Országos LEO Találkozón együtt töltenek egy hétvégét, ahol a hivatalos programokon kívül a pihenésre és szórakozásra is jut idő.

Mivel a szervezet nemzetközi, így ezek a barátságok akár a határokon túl is átívelhetnek. Az ilyen barátságok kötésére nagyszerűen alkalmas például a LEO Európa Fórum, melynek során évente közel 300 fiatal találkozik és tölt együtt egy felejthetetlen hetet.

Szintén kitűnő lehetőséget nyújt az életre szóló barátságok megkötésére a Lions ifjúsági csereprogramjában való részt vétel. Ennek során vagy magyar fiatalok tudnak a külföldi cseretáborokba utazni, vagy akár külföldi fiatalokat tudnak a magyarok vendégül látni egy vagy két hétre.

Hol vannak LEO Klubok Magyarországon?

Hogyan lehetek Leo tag?

Írhatsz Facebookon a LEO Magyarországnak - https://www.facebook.com/magyarleo vagy akár konkrét klubnak is, illetve várják a jelentkezést a leomagyarorszag@gmail.com címen is.


Képgaléria


Rólunk

Lions szövetség eseményei

Konvenció (Gödöllő)
2024. június 15. 10:00

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

LIONS Clubok Magyarországi Szövetsége D-119

Adószámunk:
19675132-1-42
Számlaszám:
11732002-23568132

cím: 1065 Budapest,
Podmaniczky utca 16. Fsz 6.