Rólunk

Mi az a Leo?

A LEO olyan fiatalok nemzetközi szervezete, akik a szabadidejük egy részében a közösségük számára hasznos tevékenységet végeznek.
A LEO egy területi, országos és nemzetközi szinten is működő jószolgálati szervezet, egy dinamikus, fiatalos közösség; a LIONS mozgalom ifjúsági változata.

A Leok 8-20 tagú klubokba szerveződnek, általában 15-25 évesek.

Mit csinálnak a Leok?
Hátrányos helyzetű gyerekeknek adunk személyes törődést és élményt, úgy hogy programokat szervezünk nekik, például kirándulást Visegrádra bobozással, Anyák-napi ajándék készítést, közös vers tanulást, Mikulás-ünnepséget, mozizást, vagy egy planetáriumi előadást.

Hol vannak LEO Klubok Magyarországon?
Itt találod meg a LEO Klubok listáját.

Hogyan lehetek Leo tag?
Jelentkezz a Leo szeretnék lenni menüpont alatt és meghívunk néhány programunkra.

KIK A LEOK?
http://wp.leo.hu/

A LEO Clubok politikai és vallási ideológiától mentes, karitatív ifjúsági társaságok, amelyek részei a Lions Clubs International nevű jószolgálati világszervezetnek. A klubok tagjai 14 és 28 év közötti közép- és főiskolások, egyetemisták és pályakezdők, akik szabadidejük egy részét szívesen áldozzák jószolgálati tevékenységre. A szó maga egy mozaik szó, mely az angol „Leadership” (rátermettség), „Experience” (tapasztalat), „Opportunity” (lehetőség) szavak kezdőbetűiből tevődik össze. Ez a három szó megmutatja, mit adhat ez a szervezet a tagoknak, s ami még ennél is fontosabb, mit adhatnak a tagok a világnak.

Miről is szól ez az egész…?

A LEO tagok 14-30 év közötti közép- és főiskolások, egyetemisták vagy fiatal pályakezdők. Ezek a fiatalok szabadidejükben energiát nem kímélve próbálnak tenni azért, hogy segítsenek a rászorulóknak vagy „csak egyszerűen” a gyerekek arcára mosolyt csaljanak

Tevékenységünk 3 fő részből tevődik össze:

1. Személyes törődés
2. Adománygyűjtő akciók
3. Barátságok kötése

A személyes törődés
Azt, hogy melyik klub kit támogat, vagy milyen célt tűz ki maga el, mindig maguk a klubok döntik el. A legtöbb klubnak van támogatott csoportja, akikkel hétről hétre tartja a kapcsolatot. Szükség esetén ruhát, gyógyszert vesznek a gyerekeknek, befizetik a napközit, kirándulni viszik a gyerekeket, kézműves foglalkozásokat szerveznek, vagy egyszerűen csak együtt tanulnak velük.
Előfordulhat olyan helyzet is, hogy egy klub inkább tágabb körben próbál segíteni, és nem egy kifejezett gyermekcsoportot támogat, hanem az értük működő intézményeket próbálják csinosítani. Ilyen akcióknak számítanak gyermekorvosi rendelők felújítása, kifestése vagy óvodák és fejlesztő központok bútorokkal vagy játékokkal való felszerelése.
Az ilyen programokkal segíteni tudnak a tagok, illetve örömet tudnak okozni valaki olyannak, aki már talán el is felejtett mosolyogni.

Adománygyűjtő akciók
Az egyes programok során felmerülhetnek költségek is, melyekre a fedezetet különböző adománygyűjtésekkel próbáljuk előteremteni. Hagyománynak mondható már, hogy Budapesten, a karácsonyi vásár idején forralt borozással egybekötött adományt szerveznek a klubok. Szintén hagyománynak mondható, hogy komolyzenei koncertek segítségével próbálnak adományt gyűjteni a klubok.
Adományokat azonban nem csak „komoly” programokkal lehet gyűjteni, hanem szórakozva és sportolva is.
-Sportolva??
-Igen!!
Nagyszerű példája ennek, hogy Győrben és Kaposváron minden évben focikupát szerveznek, melyből befolyt nevezési díjakat jótékony célra fordítják
-Szórakozva???
-Bizony!!
Pécsett és Győrben is kipróbálták már a bulik általi adománygyűjtő akciót. Pécsen a „Traffic Light Party” ismerkedős buli, míg Győrben a már negyedik alkalommal megrendezésre került Retro Parti aratott hatalmas sikert. Ezen kívül szerveznek a klubok még mozi vetítést, használt ruha börzét is.

Barátságok kötése
Az új barátságok, kapcsolatok megkötése és ápolása szintén fontos a tagok számára. A klubok tagjait nem csak a klub köti össze, hanem sokkal inkább a barátság köti össze a klubot. Együtt járnak szórakozni, bulizni, moziba, társasjáték partikat szerveznek vagy közösen is megünneplik a karácsonyt.
Évente kétszer pedig a LEO-k az Országos LEO Találkozón együtt töltenek egy hétvégét, ahol a hivatalos programokon kívül a pihenésre és szórakozásra is jut idő.
Mivel a szervezet nemzetközi, így ezek a barátságok akár a határokon túl is átívelhetnek. Az ilyen barátságok kötésére nagyszerűen alkalmas például a LEO Európa Fórum, melynek során évente közel 300 fiatal találkozik és tölt együtt egy felejthetetlen hetet.
Szintén kitűnő lehetőséget nyújt az életre szóló barátságok megkötésére az Lions ifjúsági csereprogramjában való részt vétel. Ennek során vagy magyar fiatalok tudnak a külföldi cseretáborokba utazni, vagy akár külföldi fiatalokat tudnak a magyarok vendégül látni egy vagy két hétre.


Képgaléria