Tevékenységek

Trijumelage

 LIONS Trijumelage

Német-francia-magyar kulturális együttműködés

A Trijumelage eredetileg a középfrancia (D103) és a dél-nyugat (111SW-SN) német kormányzóság kooperációjából (jumelage= testvérvárosi kapcsolat) indult még 1973-ban, a népek közötti megértés, barátság és egymás segítése céljából.

2003-ban a két kormányzóság úgy döntött, hogy e kapcsolatot kibővítik a magyar kormányzósággal (D119), ezért elindultak a tárgyalások. 2004-ben Ütő Ákos kormányzóval és Práczky Péterrel került sor egy előzetes megállapodásra Budapesten, 2005-ben pedig sor került eme – most már Trijumelage – első közös rendezvényére a németországi Maurachban, melynek első magyar résztvevője Balázs János ifjú zongoraművész volt. Ez a találkozó elindított egy zenei kulturális versenysorozatot, amely mind a mai napig él, és töretlen sikernek örvend.

A Kormányzóságok elkötelezték magukat, hogy tőlük telhetően mindent megtesznek a három Kormányzóság klubjainak közös, hosszútávú és szoros együttműködésének támogatására és szorosan együttműködnek minden területen, hogy a fentiekben megfogalmazott célok és a népek közötti megértés megvalósításra kerüljön. Fenti megfogalmazás alapján került a Kormányzók által aláírásra az Együttműködési Charta 2007-ben, Budapesten.

Amikor a magyar lionok beléptek ebbe a jól működő programba, az együttműködés jellege jelentős mértékben megváltozott. Felismerve, hogy a fent említett célokat leginkább az ifjúság tudatformálása révén lehet elérni, a programok zömében a fiatalokat célozták meg. A kedvelt nyári ifjúsági táborokban a fiatalok jószolgálati programokkal is találkoztak, a rendszeres éves találkozókon külön LEO-s programok szerepeltek.

Az évenkénti Trijumelage találkozók a rotációs rendszert követve, minden alkalommal egy másik kormányzóságnak egy újabb régiójában kerülnek megrendezésre, így lehetőség nyílik egymás országának, kormányzóságának, és az ott élő emberek, szokások, tájak megismerésére is. A 2 napos rendezvény első napja így a „Get together” szellemében telik, egy kellemes együttlét, amelynek során közelebb kerülünk egymáshoz és egy kirándulás keretében megismerjük vendéglátóink lakhelyét is. A 2.napon kerül sor délelőtt a Kormányzóságok programegyeztető megbeszélésére, délután a zenei versenyre, majd az esti gálavacsorára.

Az első évek után egyre jobban erősödött az a közös szándék, hogy konkrétan támogassuk egymás jószolgálati munkáját. Ezért 2012-ben a Magyar Szövetség azzal a javaslattal állt a partnerek elé, hogy közösen indítsanak el Magyarországon (ahol a legnagyobb igény van erre) egy szemszűrő programot, amely lehetővé tenné, hogy a kis településeken élő emberekhez is eljusson ez a szolgáltatás. Fontosságát jelzi, hogy az időben elvégzett szemvizsgálattal megelőzhető pl. a cukorbetegség, ami miatt csak hazánkban évente kb.10 000 ember veszíti el látását. Trijumelage partnereink egyetértettek a programmal és anyagilag 1/3-1/3 résszel hozzájárulva a költségekhez megvettünk 2012-ben egy kisbuszt a szükséges vizsgáló berendezéssel, majd 2013-ban elkezdtük járni vele az országot. Már az első évben kiderült, milyen nagy haszna van ennek a kezdeményezésnek. Azóta is változatlan intenzitással működik ez a szolgáltatás, amelyben részt vesznek a klubok, és eddig sok ezer ember szeme világát tudtuk megmenteni. Partnereinknek minden évben beszámolunk a busz munkájáról, az eredményekről és tapasztalatokról.

Mérföldkőnek számít a 2019-es soproni találkozó. Előző évben felhívtuk partnereink figyelmét a hátrányos helyzetűek intenzívebb támogatására és ezen a találkozón bemutattuk, hogy hogyan gondoljuk ezt. Az elképzelésnek óriási sikere volt. Mindkét partnerben megfogalmazódott az elhatározás, hogy a jövőben, valamilyen formában nagyobb szerepet kap a hátrányos helyzetűek támogatása. Már a következő találkozón 2022-ben (2 év kimaradt a pandémia miatt) betekintést nyerhettünk egy, a

német partnerkormányzóság által támogatott, hátrányos helyzetű gyermekeket támogató intézmény életébe.

Közben minden évben megrendezésre kerül a 18 év alatti fiatal művészeket támogató zenei verseny, a találkozó 2. napján. Minden évben más hangszer kerül megválasztásra, amelyet az előző évi találkozón határoznak meg. A verseny díjazott, a  3.000,- Euro értékű összdíjat a partner kormányzóságok egyenlő arányban adják össze. A produkciót egy 3 tagú, szakemberekből álló zsűri bírálja el.

A Trijumelage-on szereplő ifjú magyar művészek közül sokan szép karriert futottak be és elismert művészekké váltak. Szeretnénk ha egyszer együtt üdvözölhetnénk őket a színpadon, igazán nívós koncert lenne.

2023-ban a franciaországbeli Blois-ban megrendezett találkozón alapvető változások történtek a Trijumelage életében. Megváltozott a neve, mostantól a

LIONS TRIJUMELAGE MUSIK AWARD

(Meeting of joung talents)

nevet viseli.

Megváltozott a koncepció is: megszűnik a verseny jellege, a résztvevők nem „egymás ellen”, hanem „egymással”, koncertet adva zenélnek. A három kormányzóság művészeti vezetője közösen választja ki az előadandó darabot, amelyben mindhárom művész más hangszeren játszik. További újdonságot jelent, hogy a művészeti vezetők modern zeneművet is választhatnak, nem csak klasszikus darabot!   Nincs szükség zsűrire, a honoráriumok pedig egységesek a művészek számára.

2005 óta 17 alkalommal került sor ezen kulturális és zenei találkozó megrendezésére. Ifjú művészeink 9 alkalommal kaptak 1. és 6 alkalommal 2. helyezést e zenei versenyen. Minden alkalommal büszkék voltunk rájuk! Figyelemmel kísérjük fejlődésüket, igyekszünk támogatni őket ha szükséges, és örülünk sikereiknek!

Közben pedig megismerjük egymás országait és életre szóló barátságok szövődnek.

 

Gyulainé Kollár Krisztina

Trijumelage felelős

2024. 06. 11.


Tevékenységek

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

LIONS Clubok Magyarországi Szövetsége D-119

Adószámunk:
19675132-1-42
Számlaszám:
11732002-23568132

cím: 1065 Budapest,
Podmaniczky utca 16. Fsz 6.