Cseretáborok

Lions táborbeszámolók

2016. Zsófia

indulás: 2016. július 31.
vége: 2016. augusztus 22.
ország: Spanyolország
tábor neve: 116A Alfaz del Sol (Benidorm) Spanyolország

A Lions Clubnak köszönhetően az idei nyaramat Spanyolország déli partján tölthettem. Ez nem az első kiutazásom, két évvel ezelőtt egy Olaszországi körutazáson vehettem részt. Ez motivált arra, hogy idén is elmenjek egy ilyen táborba.

Decemberben, ahogy nézegettem a táborok brosúráit, a spanyol tábor nagyon megtetszett. Sok érdekes programot kínált, így el is döntöttem, hogy jelentkezek.

Az itthoni ügyintézés nagyon gördülékenyen ment. A két évvel ezelőtti tapasztalataim alapján könnyen sikerült a regisztráció. A probléma a kijutással és a hazautazással volt mivel Alicante és Budapest között ritkán közlekedtek repülők. Se az érkezési napon, se a távozási napon nem volt járatom, ezért odafelé Bécsből indultam. Hazafelé, pedig megkértem a spanyol táborvezetőt, hogy kint tölthessek még egy napot, s így közvetlen járattal jöhessek haza. Szerencsére nagyon rugalmasak és segítőkészek voltak.

 

A problémám a kapcsolat felvétellel akadt. A spanyol táborvezető mindig készségesen válaszolt a levelemben, de gyakran félre értettük egymást (ugyanis nehézségei voltak az angollal, mint ez utólag a táborban kiderült). S a tábor egyetlen negatívuma ezek a félre értések és az információ rossz áramlása volt. Mint például az, hogy nehezen tudtam felvenni a fogadó családommal a kapcsolatot, mivel csak a sokadik e-mailemre kaptam választ. S a tábor első napjaiban tudtam meg, hogy rajtuk kivűl még egy fogadó családom is lesz. Viszont, szerencsémre két nagyon aranyos fogadó családot kaptam.

A megérkezésem könnyen ment. Bizonyos időközönként, csoportonként szedtek fel minket a reptéren. A helyi lions clubosokkal gyorsan megtaláltuk egymást. Majd kisbusszal a szálláshelyre vittek minket. 4 fős modern apartmanokban voltunk elhelyezve. Nagyon jól felszerelt kényelmes kis lakások voltak erkéllyel. Két medence is tartozott hozzájuk. Egy-egy forró nap után felüdülés volt délutánonként közösen csobbanni egyet.

Sok gyönyörű helyet láttunk. Alicante városában sétáltunk, meglátogattunk ott a Maya Múzeumot. Calpéban megnéztük a város közelbén elterülő tavat, amely fehér flamingóknak ad otthont, majd felmásztunk a parton lévő sziklára, s megcsodáltuk a gyönyörű kilátást, végül egy kis ideig megmártózhattunk a tengerben is. Elchében megtudhattuk, hogy miért volt fontos több ezer pálmafát ültetni a város központjába. Egy meseszép natúrparkban, a természet lágy ölén kis eldugott tavak és gyönyörű virágok között kalandozhattunk. Hegyet is másztunk, hogy az ottani világítótoronyból gyönyörködhessünk a csodás kilátásban. A tábor Benidorm mellett volt, így több napot is töltöttünk a városban, amit a spanyol New Yorkként emlegetnek, hiszen a klasszikus spanyol városokkal ellentétben ez tele van hatalmas emeltes házakkal, felhőkarcolókkal.

A város mellett van egy kis sziget, ahova áthajókáztunk üveg fenekű hajóval. A tábor során meglátogattunk egy fűszer- és egy csokoládégyárat, egy kis ízelítőt kapván a spanyol gasztronómiából. A két hét során végig törekedtek a táborvezetők arra, hogy minél több spanyol specialitást kipróbáljunk. Megkóstolhattuk a paellát, amit hatalmas serpenyőhöz hasonló edényben készült rizses étel. Esténként gyakran kaptunk tapaszokat, ezek kis tányéron tálalt ételek, melyeket egymás után hoznak ki a pincérek, és mikor az ember már azt hinné, hogy nem hoznak többet, akkor még csak a felénél járunk.

A sok kedves Lions Club tag egész tartózkodásunk alatt igyekezett, hogy minél jobban megismerjük a spanyolok mindennapjait, kultúráját, vallási szokásait. Rengeteg élménnyel gazdagodtam. Valamint nagyon jó barátokra tettem szert. Nagyon jó csapatunk volt, mindenki elfogadta a kulturális különbségeket. Érdekes összehasonlítania két évvel ezelőtti olasz táboromhoz, ahol 44 táborozó volt. Tehát képtelenség volt mindenkit megismerni, így már az első napokban kialakultak kis csapatok, baráti körök. Idén 23 táborozó volt, így jutott idő egymás megismerésére. Mindenki nyitott volt a többiekre, így a tábor végére egy hatalmas nemzetközi családdá váltunk.

A tábor hátrányának viszont meg kell említenem a szervezetlenséget. Igaz, ez volt Benidormban az első tábor. A probléma az volt, hogy sosem tájékoztattak minket rendesen a programokról, a táborvezetők gyakran késtek, így időben sosem tudtunk elindulni, ezért sokszor kellett várnunk, és gyakran azt sem tudtuk, hogy mire. Ez néha sajnos nagyon rányomta a bélyegét a kedvünkre. Remélem ezekre, jövőre jobban figyelnek.

A két fogadó családom nagyon kedves, aranyos volt. Az elsőnél az apuka és az a anyuka nem beszélt angolul, de mutogatással remekül megértettük egymást. A családban volt két fiú is. Jó humor érzékkel rendelkező, figyelmes fogadó fiútesóim voltak. Elvittek El Caminito del Rey-be, ez hegyoldalra erősített hidas ösvény. Nagyon jó élmény volt végig mászni. Velük betekintést is nyerhettem a spanyol kultúrába. Spanyolországban ugyanis szokás, hogy minden város egy egyhetes ünnepséget szervez, ez a feira. Mindenki egész évben ezt várja. Ilyenkor bezárnak az üzletek, az emberek az utcákon ünnepelnek, esznek, isznak, gyönyörű flamenco ruhában flamencót táncolnak. Szerencsémre, a környékben két városban is akkor volt a feria, amikor én a fogadó családomnál voltam, így lehetőségem nyílt mindkettőn részt venni.

A második fogadó családomnál eltöltött idő, a pihenésről szólt. A napokat a tengerparti nyaralójukban töltöttük, így reggeltől estig a tengerparton napozhattunk. Mindkettő családomnál nagyon jól éreztem magam, és remélem egyszer még lehetőségem lesz meglátogatni újra őket.

Köszönöm szépen a Lions Clubnak ezt a nagyszerű lehetőséget, hogy megismerhettem egy csodálatos színes országot, s emellett nagyszerű emberekkel köthettem barátságot.

 


Képgaléria

Beszámolók éves bontásban

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

LIONS Clubok Magyarországi Szövetsége D-119

Adószámunk:
19675132-1-42
Számlaszám:
11732002-23568132

cím: 1065 Budapest,
Podmaniczky utca 16. Fsz 6.