Cseretáborok

Lions táborbeszámolók

2019. Dorka

indulás: 2019. július 13.
vége: 2019. augusztus 03.
ország: Dánia
tábor neve: Zealand

Idén nyáron 3 csodálatos hetet tölthettem Dániában a Lions klub szervezésében. Ez volt az első táborom, de mind a jelentkezés mind az utazás teljesen zökkenőmentes volt. A magyarországi jelentkezés után nagyjából 2 hónappal megkaptam a dán tábor visszaigazoló levelét is, a fogadócsaládom elérhetőségeit pedig május elején küldték el. Egyből fel is vettem velük a kapcsolatot, így mikor megérkeztem már nem voltak teljesen idegenek számomra. A többi táborozót pedig egy facebook, illetve egy whatsapp csopoton keresztül ismerhettem meg, illetve ezekben a csoportokban az 5 camp assistent és a táborvezetők is rengeteg hasznos információval láttak el minket a kiutazás előtt.

Az utam július 13-án vette kezdetét. Ryanairral utaztam, úgyhogy a 2.5 óra késés nem ért váratlanul. Mikor megérkeztem a tábor vezetője és a fogadócsaládom egyaránt vártak rám egy hatalmas táblával, így nagyon hamar megláttam őket.  A fogadócsaládom egy kedves házaspár lett akiknek volt egy 21 éves lányuk, akivel a legtöbb időt töltöttem és egy 18 éves fiuk, aki szintén a Lions klub szervezésében Ausztriában volt cserediák. A hét legtöbb napját a fogadótesómmal töltöttem, megnéztük például Koppenhága nevezetességeit, illetve egy helyi tradicionális krumplifarmra is elvitt, ahol ő is dolgozott, délutánonként pedig a szülőkkel közösen több környékbeli nagyobb várost, tengerpartot csodáltunk meg, illetve minden nap más és más híres dán ételt kóstolhattam meg. Egyik nap mindkét szülő otthon maradt és elutaztunk a tőlük 3 órányi autóútra található Legolandbe ami egy hatalmas élmény volt számomra. Nagyon gyorsan elrepült az első hét nap, amit sajnáltam, hiszen nagyon jól éreztem magam velük, de ugyanakkor nagyon izgatott voltam a tábor miatt.

A tábort nagyon jól megszervezték, szálláshelyünk egy bentlakásos iskola volt, hatalmas udvarral egy kisebb város mellett, Koppenhágától kb. 45 percre. Érkezéskor kaptunk 2 db egyenpólót és névtáblát, csoportokba osztottak minket és elkészítették a szobabeosztást. A tábor programja igazán változatos volt, de nem teljesen ismeretlen, hiszen érkezésünk előtt már kaptunk egy táblázatot a tervezett programokról. Az első pár nap ismerkedéssel telt, majd egy kalandos, kétnapos kenutúra következett. Ezen kívül eltöltöttünk egy napot Roskilde városában, illetve Koppenhágában is, ahol a Tivoli vidámpark mindenki kedvencévé vált. Az első hét végén egy fergeteges bulit szerveztek ahol tradicionális afrikai énekeket, táncokat tanultunk fogadócsaládjainkkal közösen, hiszen ők is hivatalosak voltak erre az eseményre. Segíthettünk még a helyi klub által megszervezett bolhapiacon, kipróbálhattuk milyen a halászok munkája néhány órára, illetve a tengerben is megmártózhattunk. A tábor egyik legemlékezetesebb programja mindenképp a tipikus dán karácsony megünneplése volt, hiszen karácsonyfát díszíteni, vagy Mikulást várni nem egy mindennapi dolog július közepén.

A táborban összesen 31-en voltunk, 22 különböző országból. A csapat hihetetlenül gyorsan összekovácsolódott, így az utolsó napokra már egy nagy családdá váltunk, próbáltunk minden időt kihasználni, amit együtt tölthettünk, tervezgettük mikor láthatjuk egymást legközelebb. A búcsú nagyon nehéz volt sok-sok sírással, de csodálatos emlékekkel távoztunk és azóta is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. Nagyon köszönöm az Első Nyíregyházi Lions Klub támogatását, illetve Kende László segítségét, hiszen fantasztikus élményekkel gazdagodtam és csodálatos barátokra tettem szert. Mindenkinek bátran ajánlom ezt a tábort, számomra biztosan egy életreszóló élmény marad.


Képgaléria