Cseretáborok

Lions táborbeszámolók

2019. Zsófia

indulás: 2019. július 07.
vége: 2019. július 28.
ország: Törökország
tábor neve: Istanbul Bosphorus

 

Sziasztok! Zsófi vagyok, és egy hatalmas nagy köszönettel tartozok mindenkinek, aki segítette életem első kiutazását!

A tavalyi év szeptemberében hallottam először erről a lehetőségről egy barátnőm által, s rögtön meg is tetszett. Az idő azonban sürgetett, de hála Kende Lászlónak, végül minden rendben ment, és már az élményeimet vethetem papírra.

-       A jelentkezésem is gördülékenyen zajlott, amint visszajelzett a Török tábor, már nézegettem is a repcsiket, hisz így olcsóbbra jött ki. A Turkish Airlinesal utaztunk röpke két órát.

-       A családom azonban nem siette el a dolgot, a kiutazásom előtti héten kaptam egy e-mailt, de Erel, a táborvezetőnk megnyugtatott arról, hogy ez teljesen természetes.

-       Első repülésemet Niki segítette, akivel ugyanabba a táborba mentünk.

-        A fogadócsaládom már a reptéren várt, és együtt utaztunk haza Isztambulba. A környék varázslatos volt.  A „tesóimban” hihetetlenül jó barátokra, s lelkekre leltem. Fantasztikus élmény volt a családnál töltött idő. Bemutattak a barátaiknak, akik szintén fogadtak diákokat, így már a táborba is barátokként érkeztünk.

-       Tanultunk török szavakat, megismerkedtünk különböző vallásokkal, és bepillantást nyerhettünk a Török kultúrába.  Minden egyes nap egy új, addig ismeretlen élményt tartogatott számunkra. Fürödtünk tengerben, napfényben, és csupa-csupa boldogságban. Sosem fogom feledni azt a pillanatot, amikor megláttam Nikit Isztambulban, abban a 15 millió fős városkában.       

-       Az „Anyukám” mindig főzött valami finomságot, és recepteket is mutatott, jósoltunk a török kávéból, és megkóstoltuk a báránybélből készült étkeket is.       

-       A tábor 10 napos volt, ahova a világ összes tájáról érkeztek fiatalok. Hamar összekovácsolódtunk egy nagy csapattá. Nem volt egy olyan nap sem, amikor unatkoztunk volna. Klikkesedések sem igazán voltak, ami talán a fiatal staffosoknak is köszönhető. Egy szállodában lakoztunk az Európai részen, amihez egy kicsiny kis medence is társult. A 10 nap alatt eljutottunk a Hagia Sophiaba, a Kék Mecsetbe, a Nagy Bazárba, jótékonykodtunk, voltunk White partyba, és különféle múzeumokban is, iskolát festettünk, sőt még egy Lions gyűlésre is eljutottunk. A végén Erel pedig megajándékozott minket egy éjszakai kiruccanással egy híres tengerparti bárba, ahol kedvünkre fogyaszthattunk. A tábort egy Fashion Show-al és egy Talent Show-al zártuk, ahol mindenkinek szerepelnie kellett.

-       Volt egy Nemzetközi Tánc bemutató is, ahol különféle országok hagyományos táncát varázsoltuk bele egy Nagy koreográfiába, melyben volt egy kis magyar néptánc is.   Én pedig ezenkívül egy igazán szép török verset szavaltam.

-       A tábor végén könnyes búcsút vettünk egymástól, Isztambultól, és Törökországtól.       

-       Pár fontos dolgot, észrevétel leírok, a jövőbeni kiutazóknak, hátha a segítségükre lesz. Nos amit semmiképp sem szabad itthon hagyni az a naptej, és egy leégés utáni krém. Ezek nélkülözhetetlenek voltak, nekem már az első napon sikerült leégnem. L  Az alázatot, a tiszteletet és a türelmet sem érdemes itthon hagynod. Esetleg ha egy kicsikét is nyitsz az emberek felé, már akkor is nagyon sokat tanulhatsz a törököktől. Érdemes hozni egy lenge kis sálat magaddal és valami hosszú szoknyát, mert sem a vállunk, sem a lábunk nem lehet kint ha belépünk egy-egy Szent helyre. Ami számomra a negatívumot jelentette az az, hogy mivel Isztambul egyszerre terül el Európában és Ázsiában, nem működött a mobilnetem, ami azért olykor nem ártott volna.

-       Az utcákat édes kis cicamicák lepték el, szóval ha allergiás vagy rájuk, akkor készülj fel. Ahogy arra is, hogy mindenhol fegyveres katonák fognak mászkálni, ez azonban csak az első napokban volt nekem ijesztő, a családom megnyugtatott, hogy pusztán a biztonságunkat szolgálják. Ilyenkor meg amúgy is többen voltak az utcán, hisz akkor volt az évfordulója a pár évvel ezelőtti, 2016-os Katonai puccs kísérletnek.

-       Viszont ami még pozitívum, hogy forintra átszámítva ott minden sokkal olcsóbb hazánkhoz képest, leszámítva a műszaki cikkeket. Nem érdemes tehát teli bőrönddel utazni, igazán csábító dolgok is előfordulhatnak arra.

-       Ezeken kívül pedig még jó, ha van nálunk egy kis hasmenés elleni gyógyszer illetve Normaflore, amit már utazásunk előtt elkezdhetünk szedni.  Az első napokban lehet megterheli szervezetünket a Török konyha.     

 -       Őszintén szólva az utazásom alatt egy kis bűntudat gyötört, nem igazán tudtam, hogy mire is számíthatok Isztambulban, hisz sajnos nagyon sok sztereótipiával, és előítélettel találkoztam kiutazásom előtt.

-       Ehhez képest azonban ez az út teljesen megváltoztatott, és megtanított arra, hogy nem ítélhetünk el semmit sem addig, míg meg nem tapasztaltuk. Soha életemben nem éreztem még ekkora tiszteletet és bizalmat, melyet Isztambulban kaptam. Pláne, hogy ők a magyarokra barátként tekintenek, a régmúlt történelmükben pedig mi, mint bizalmasok szereplünk. :D

-       Összeségében nagyon ajánlom Isztambult mindenkinek, aki képes nyitni az új élmények, érzések, s aromák iránt, ha pedig ebbe a táborba jössz, garantáltan ki fogsz lépni megszokott kis komfort zónádból.

-       Még egyszer köszönöm ezt a lehetőséget a Lionsnak, és Kende Lászlónak a sok segítséget. ♥


Beszámolók éves bontásban

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

LIONS Clubok Magyarországi Szövetsége D-119

Adószámunk:
19675132-1-42
Számlaszám:
11732002-23568132

cím: 1065 Budapest,
Podmaniczky utca 16. Fsz 6.