Cseretáborok

Lions táborbeszámolók

2023. Loretta

indulás: 2023. november 08.
vége: 2023. november 08.
ország: Franciaország
tábor neve: Franciaország

A jelentkezés után hamar visszaigazolták a jelentkezésemet, viszont a fogadó családommal csak viszonylag későn, júniusban tudtam felvenni a kapcsolatot.

Bordeaux városában töltöttem el 10 napot a fogadó családomnál még a tábor előtt. Rengeteg közös programot szerveztek például eltöltöttünk egy hétvégét a fogadó apukám szüleinél Saint-Jean-de-Luzban egy óceánparti nyaralóövezetben, amely már egy baszkok által lakott terület Franciaországban, így volt szerencsém a baszk szokásokat és ételeket is megismerni. Egy másik hétvégén pedig elutaztunk az Atlanti óceán partjaihoz Cap Ferret-be, ami a fogadó családom szerint a bordeaux-i emberek kedvenc üdülő helye. A Bordeauxban töltött 10 nap során gyakorlatilag bejártam a város múzeumait, történelmi helyeit, látványosságait, illetve megismertem a város építészetét is. A fogadó családom a velük töltött idő alatt lelkesen igyekezett bemutatni nekem a francia hagyományokat, szokásokat és a gasztronómiát, így gyakorlatilag szinte minden nap valami tipikus francia ételt, általában különféle tengeri herkentyűket ettünk. Ezek mellett bemutatták nekem a francia borkultúrát, kóstoltam a híres Bordeaux-i vörösbort és egy hagyományos Bordeaux-i süteményt a Canelés-t is.

A fogadó családomnál töltött 10 nap után a nemzetközi tábor következett, amelyben 14-en vettünk részt. Rajtam kívül voltak még Olaszországból, Németországból, Litvániából, Ausztriából, Spanyolországból, Szerbiából, Finnországból, illetve Hong Kongból és Taiwanból is. Az első két nap egy lovas szállóban aludtunk egy erdős területen, majd a többi nap egy nemzetközi diákszállón.  A tábor során a franciaországi Dordogne megye dél-keleti részét, Perigord-Noir nevezetességeit, történelmi jelentőségű városait és gyönyörű kastélyait látogattuk meg.

A tábor alatt elutaztunk Európa legnagyobb homok dűnéjéhez a Dune du Pilat-hoz, rengeteg kastélyban jártunk, mint pédául a Chateau de Tiregard. Ezek mellett sok gyönyörű várost is meglátogattunk, például Terrasson vagy Sarlat.

A tábor egyik fő témája a gasztronómia volt így jártunk Saint Emilion borvidékén, amely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Voltunk borkóstolón, egy kecskesajtot gyártó farmon, illetve az egyik este az international dinner keretein belül megkóstolhattuk az általunk készített tradicionális ételeket.

Nagyon szuper társaság gyűlt össze a táborban, azóta is tartjuk a kapcsolatot, sőt az egyik lánnyal, akivel a táborban lettem jóban, már személyesen is találkoztunk. Én mindenkinek nagyon ajánlom, hogy éljen az utazás lehetőségével mert könnyen lehet életre szóló barátokat szerezni és felejthetetlen élményekkel, emlékekkel gazdagodni.

Nagyon szépen szeretném megköszönni mindenkinek a lehetőséget, különösen az Első Nyíregyházi Lions Clubnak és Fésűs Andrásnak, akik sok-sok segítséget nyújtottak egészen a jelentkezés kezdetétől a hazautazásomig.


Képgaléria

Beszámolók éves bontásban

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

LIONS Clubok Magyarországi Szövetsége D-119

Adószámunk:
19675132-1-42
Számlaszám:
11732002-23568132

cím: 1065 Budapest,
Podmaniczky utca 16. Fsz 6.