Cseretáborok

Lions táborbeszámolók

2023. Barnabás

indulás: 2023. november 08.
vége: 2023. november 08.
ország: USA
tábor neve: USA

Leírhatatlan élményekkel gazdagodtam idén nyáron az Amerikai Egyesült Államokban, ahová a Lions Szövetség cseretábor programján keresztül juthattam el. Európán belül már sok országban jártam, de régi vágyam volt megismerni a tengerentúli kultúrát, az amerikai emberek mentalitását és mindennapjait. Mivel azelőtt még soha nem repültem egyedül, kicsit tartottam a körülbelül tizenöt órás úttól, de könnyen eligazodtam a reptéren és szerencsésen landoltam Coloradoban. A befogadó család már a reptéren várt, és első benyomásra is nagyon kedvesnek tűntek.

Az első este az ismerkedés jegyében telt: olyan jól elbeszélgettünk, hogy este nyolc körül szembesültem azzal, hogy huszonhat óra ébrenlét van mögöttem és ideje aludnom. Első hétvégén Glenwood Springs-be kirándultunk, ahol rengeteg izgalmas program várt ránk, az itt töltött néhány nap alatt például meglátogattunk egy kalandparkot, ahol a hegy tetején lévő hullámvasúton keresztül számos egyéb attrakció garantálta számunkra az önfeledt szórakozást. Másnap elmentünk raftingolni a Colorado folyóban, az elején a sebes folyásban rendkívül fárasztó volt, de nem sokkal később csendesebb részekre eveztünk és alkalmunk nyílt a kötetlen beszélgetésre és arra, hogy gyönyörködjünk körülöttünk lévő a csodálatos tájban. Nehéz felsorolni, mennyi felejthetetlen programon vettünk részt: voltunk barlangtúrán, több alkalommal túráztunk különleges helyeken. Egyszer például egy nagyjából 20 km hosszú túrát teljesítettünk 2km- es szintemelkedéssel egészen 4000 méter magasság fölé. Bár nagyon fárasztó volt, de amikor felértünk a csúcsra gyönyörű havas táj tárult elénk, ez a lenyűgöző látvány pedig minden fáradalmat megért.

A többi kiutazóval való megismerkedésre egy barbeque partyn nyílt lehetőségünk, ahol igazi amerikai hamburger kóstolása közben beszélgethettünk. Azonnal éreztem, hogy egy jó társaság jött össze a táborban, ami később is visszaigazolódott. A fogadó családdal ellátogattunk még South Park városába is, ami teljesen más volt, mint amire számítottam, semmi köze sincs a rajzfilmhez, hanem valójában egy volt aranymosó falu volt, múzeummá átalakítva. Attól függetlenül, hogy teljesen más volt, mint amire gondoltam, érdekes volt látni a régi amerikai építkezést, az akkori életkörülményeket. A többi cserediákkal együtt ellátogattunk egy baseball meccsre is, ami az igazi amerikai sportok egyike, bár bevallom nem az én világom volt, nem értettem meg a teljes lényegét a sportnak. Számomra európaiként az egyik legérdekesebb program talán az volt, amikor a család elvitt egy lőtérre, ahol kipróbálhattam a befogadóim különféle engedéllyel tartott fegyvereit (pisztolyok, puskák). Ezt követően elbúcsúztunk a befogadó családtól, és a táborban folytatódott a program. Mivel már előzőleg sikerült megismerkednünk a többi cserediákkal, és mindannyian végtelenül szimpatikusak voltak, biztos voltam abban, hogy az előttünk álló öt nap jól fog telni.

Táborhelyünk a mesés természeti látványosságokban bővelkedő Colorado Springs-en volt. A tábor rengeteg szórakozási lehetőséget nyújtott számunkra: túráztunk, várost néztünk, nagyon sokat biliárdoztunk. Elkirándultunk a Garden of Gods nevezetű helyre, ahol rengeteg érdekes sziklaképződmény volt, ahogy erre az elnevezése is utal. Ezenkívül ellátogattunk még egy trambulinparkba is, ahol mindannyian önfeledten szórakoztunk. A szórakozás és a kirándulások mellett azonban kulturális programokból sem szenvedtünk hiányt, hiszen felkerestük Olympic Museumot, ahol interaktív kiállítás által ismerhettük meg az olimpiák történelmét. Összességében elmondhatom, hogy a családnál és a táborban is remekül éreztem magam, felejthetetlen élményékkel gazdagodtam. Emellett betekinthettem más országok kultúrájába is a többiek prezentációi, elmondásai által. Nagyon érdekes volt számomra, hogy az amerikai emberek hozzáállása mennyire különbözik az itthoni hozzáállástól, mindenki sokkal nyitottabb volt egymás iránt, kevesebb idegeskedés volt, átlagban sokkal kedvesebbek voltak az emberek, mindenhol segíteni próbáltak.

Nagyon örülök, hogy részt vehettem a programon, mindenkinek ajánlom, mert tényleg megéri egy kicsit világot látni, és erre ez a Cseretábor egy nagyon jó lehetőség szerintem. Remélem máskor is találkozok majd a kint megismert barátaimmal, akár valamelyikünk országában egyszer.

Beszámolók éves bontásban

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

LIONS Clubok Magyarországi Szövetsége D-119

Adószámunk:
19675132-1-42
Számlaszám:
11732002-23568132

cím: 1065 Budapest,
Podmaniczky utca 16. Fsz 6.