Cseretáborok

Lions táborbeszámolók

2023. Anna

indulás: 2023. november 13.
vége: 2023. november 13.
ország: Franciaország
tábor neve: Franciaország

Idén nyáron Franciaországban, a Rhone-Alpes nevű régióban töltöttem három hetet a Lions Club segítsége által. Szeretném megköszönni ezt a hatalmas lehetőséget az Első Nyíregyházi Lions Clubnak és Fésűs András Csereutazás felelősnek, hiszen az ő segítségüknek köszönhetően vehettem részt ezen az emlékezetes utazáson.

Július elején került sor az utazásomra. Repülővel utaztam, Budapestről Genfbe, ahol a fogadócsaládom várt rám. Sajnos a gépem sok késéssel érkezett, így nem volt lehetőségem részt venni az első közös estén, ahol a többiek már megismerték egymást. Az első hetet a családdal töltöttem a Notre-Dame-de-Boisset nevű kicsi településen, ami a Roanne nevű nagyvároshoz van közel.

A családdal számos helyre ellátogattunk. Az első nap felfedeztük közösen Roanne városát, majd az este során egy másik családhoz mentünk, ahol megismerhettem egy török cserediákot, akivel szoros barátságot kötöttünk. A napok során elutaztunk egy közeli tóhoz, ami a Lac des Sapins nevet viseli, ahol szinte egy teljes napot töltöttünk el.

Az egyik nap egy viszonylag hosszú utazással elérkeztünk a Puy-de-Dome nevű vulkáni hegyvonulathoz, ami a UNESCO világörökség része. Ide is a török lány családjával mentünk. A nap során öt órán keresztül túráztunk a hegyek között, ami nagyon fárasztó volt, de megérte a fáradtságot, hiszen gyönyörű látvány tárult elénk.

A következő délután a családommal feltérképeztük a helyi látványosságokat. Ellátogattunk a Chateau de la Roche-hoz, ami a Loire folyón található, majd megcsodáltuk a Loire völgyet. Ezt követően megnézünk egy középkori kis falut, aminek elmesélték a történetét.

Az utolsó együtt töltött napunkon megnéztük Roanne közelében a Tour de France-t, ami hatalmas élmény volt számomra. Egy másik család is velünk tartott, így megismerhettem egy holland lányt. Majd este csatlakozott hozzánk a másik család is, ahol a török lány volt és elmentünk együtt bowlingozni, ahol megismertünk egy pár Lions clubtagot. Ezt követően Roanne városában vacsoráztunk közösen. Az estét egy koncert és egy tűzijáték megnézése koronázta meg. Másnap reggel búcsút vettünk a családunktól és egy Lions clubtag vitt minket egy közös találkozási pontra, ahol felszálltunk a buszra és elkezdtünk ismerkedni a többi cserediákkal, így hivatalosan is elkezdődött a tábor első napja.

A táborban 10 ország vett részt. Volt egy német cserediák, négy örmény, egy osztrák, egy skót, két olasz, egy mexikói, két ukrán, egy holland, egy török és én, mint egyetlen magyar. A napok során velünk tartott a két fiatal táborvezető, akik franciák voltak. Így összesen tizenheten töltöttük együtt a napokat.

Az első nap elutaztunk a Pont-en-Royans nevű településre, ahol érdekes programokban vettünk részt a helyi víz múzeumban. Délben a múzeum melletti pataknál piknikeztünk közösen, ahol összebarátkoztunk mindenkivel. Majd újra buszra szálltunk és elindultunk Montélimar felé, ahol következő három estét töltöttük családoknál. Az első este elmentem velük egy tópartra vacsorázni, ahova velünk tartott a két olasz cserediák családja is.

A következő nap megnéztük Montélimar kastélyát, ahol egy játékos feladatban vettünk részt. Csapatokban kellett dolgozni és a kastély területén kellett kódokat keresni és rejtvényeket megoldani. Délután látogatást tettünk a helyi nugát múzeumba, hiszen a nugát Montélimar különlegessége. Este az én családomnál gyűlt össze a csapat, ahol közösen medencéztünk, vacsoráztunk és nagyon sokat kártyajátékot játszottunk.

Másnap Vogue kastélyát tekintettük meg, ahol részletes idegenvezetésben volt részünk. Volt egy kis szabadidőnk, amikor felfedezhettük a hangulatos utcákat. Délután megcsodáltuk a Pont d’Arc-ot, ami egy hatalmas természetes kőhíd. Ezt az estét is szintén az én családomnál töltöttük, hasonló volt a program, mint az előző este, de egy hihetetlen előadásban volt részünk, hiszen egy ukrán zenész Miroslava Tsybka látogatott el hozzánk.

Korán reggel indultunk el a családoktól és Villafranche sur Saone felé vettük az irányt, ahol a Pizay kastélynál megkóstoltuk a helyi borokat. Egy kedves családnál piknikeztünk délben, majd bemutatták a borpincéjüket és megkóstoltuk az általuk készített borokat is. Délután elindultunk Lyon-ba, ahol egy kalandos úton keresztül jutottunk el a szállásra, hiszen többször is eltévedtünk a nagyvárosban. Megérkeztünk a diákszállásra, ahol öten voltunk egy szobában, így elég nevetséges volt a helyzet. Este egy étterembe mentünk a Lions clubtagokkal és megkóstoltuk a helyi különlegességeket.

A következő délelőtt egy idegenvezető mutatta be nekünk Lyon városát. Meglátogattuk Lyon leghíresebb és legszebb látványosságait, köztük a Fourviere-bazilikát is. A programok után az egész délután szabad volt, így lehetőségünk nyílt arra, hogy felfedezzük a hangulatos utcákat, kávézókat és éttermeket. Este a Parc de la Tete d’Or-hoz utaztunk metróval, ahol piknikeztünk és kártyáztunk együtt.

Lyon után egy madárparkban töltöttük a délelőttöt, ahol megnéztünk egy előadást is. Majd Bourg-en-Bresse városába látogattunk, ahol rengeteg templomot néztünk meg és körbevezettek minket az egész városban.

Délelőtt meglátogattuk az Evian vízgyárat, ahol az egyik dolgozó bemutatta nekünk a gyár teljes területét és részletesen elmagyarázta a folyamatokat. Névre szóló Evian vizet kaptunk tőlük ajándékba. Ezt követően meglátogattuk a Saint Disdille tavat, aminek a partján közösen ebédeltünk, majd fürödtünk a tóban és vízibicikliztünk. A Lions clubtagok is velünk tartottak és megtanítottak minket a híres francia játékra, a pétanque-ra. Délután útra keltünk és végre megérkeztünk Annecy városába, ahol már végig ugyanaz volt a szálláshelyünk. Egy hangulatos diákszállóban szálltunk meg, ahol volt egy közös konyha és étkező. Az estéket itt töltöttük együtt főzéssel, kártyázással és szórakozással. Az este során meglátogatott minket egy clubtag, akivel elkezdtünk próbálni az utolsó estére, ahol egy műsorszámot kellett mindenkinek előadnia.

Másnap reggel hajóra szálltunk és a Lac d’Annecy-n töltöttük az időnket, majd a tóparton délben piknikeztünk és fürödtünk. Ezután szabad program következett, így a csapattal elkezdtük felfedezni Annecy városának látványosságait. Este a szálláson vacsoráztunk clubtagokkal és az egyik olasz diák készítette az ételt. Nagyon hangulatos este volt, mindenki jól érezte magát.

A következő nap meglátogattunk egy kalandparkot, ahol négy izgalmas pályát is kipróbálhattunk. Fárasztó volt, de egyben hatalmas élmény. Miközben a magas fák között másztunk ide-oda gyönyörű látvány tárult elénk: egyik oldalról a csodás hegyek, a másikról pedig a tó. Ezután meglátogattuk a Menthon-Saint-Bernard kastélyt, ahol részletes idegenvezetésben volt részünk, majd a kastély kertjében ebédeltünk. A vacsorát egy festői helyen töltöttük a clubtagokkal a magas hegyek között.

Reggel nagyon korán kellett kelnünk, mivel egy háromórás út várt ránk Albertville városába, ahol meglátogattuk az olimpiai stadiont és különböző sportágakat próbálhattunk ki. Délután egy viszonylag hosszú túrára indultunk a környező hegyek és erdők között. Este pedig a szálláson együtt vacsoráztunk és szórakoztunk.

Az ezt követő nap Genfbe utaztunk, ahol a Lac Léman mellett ebédeltünk, majd a tavon kajakoztunk egy másfél órát. Fantasztikus élmény volt, de sajnos az időjárás nem volt kedvező, hiszen hideg is volt és még az eső is esett. Délután Genf utcáin sétáltunk és vásároltunk. Majd este fáradtan visszatérve a szállásra óriási öröm volt számunkra, hogy az olasz diák készítette részünkre a vacsorát, egy olasz különlegességet.

Az előző nap csak a bemelegítés volt, hiszen ezután következett a nagyobb kihívás. Ezen a napon is korán keltünk, hiszen Chamonix városába látogattunk a Mont Blanc-hoz. Délelőtt felfedeztük a csodás várost, majd egy felvonóval jutottunk fel a hegyre. Eszméletlenül hideg volt fent, hiszen 3842 méter magasan voltunk. Hihetetlenül gyönyörű panoráma tárult elénk és még a hó is esett, amit szintén nehéz volt elhinni, hiszen július közepe volt. Egy órát töltöttünk fent, majd a felvonóval lementünk és egy rövidebb túra után egy kis étterembe érkeztünk. Délután meglátogattuk a helyi polgármestert és a clubtagokat. Este kimerülten tértünk vissza a szállásra.

Másnap is izgalmas programokban volt részünk. Délelőtt meglátogattunk egy második világháborús francia múzeumot, ahol részletes idegenvezetésben volt részünk. Ezt követően egy autó platóján utaztunk fel a hegyekbe, ahol megismerkedtünk egy favágó családdal. Ez a program mutatta meg, hogy igazi csapattá váltunk, hiszen fát vágtunk és hidat építettünk, mivel azok a diákok, akik tavaly jöttek ebbe a táborba elkezdtek építeni egy hidat mi pedig befejeztük. Ezután együtt ebédeltünk, majd egy kicsit fáradtan tértünk vissza a szállásra, ahol volt egy kis szabadidőnk. Este a L’Oasis nevű étterembe látogattunk, ami a tóparton helyezkedik el, így gyönyörű látvány tárult elénk.

A következő napot mindenki élvezte. Délelőtt egy lenyűgöző helyre látogattunk, aminek a neve Abbaye d’Hautecombe. Itt egy audio-tárlatvezetésben volt részünk. Ezt követően az Aix-les-Bains nevű városba utaztunk, ahol találkoztunk a polgármesterrel és clubtagokkal, majd a város csodás parkjában piknikeztünk. Délután Chambéry városát tekintettük meg, ahol egy szórakoztató idegenvezetésben volt részünk. Az idegenvezető hölgy nagyon humoros és dinamikus volt és egyszerre beszélt angolul és franciául, de teljesen véletlenszerűen váltogatta a két nyelvet és ezen nagyon jókat nevettünk. A látogatás végén egy pincészetbe érkeztünk, ahol megkóstoltuk a helyi borokat. Este visszatértünk a szállásra, ahol egy fárasztó több órás főpróba várt ránk.

Reggel újra családokhoz mentünk, ahol közösen bevásároltunk a család segítségével. Délutánig a családnál töltöttük az időt, hiszen el kellett készíteni ételeket. Majd a clubtagok segítségével jutottunk el a helyre, ahol az egész előadás zajlott. Nagyon sokan látogattak el hozzánk. Először egy apéritifben volt részünk, majd elkezdtük felszolgálni az általunk készített ételeket. Ezután következett a műsor, amire nagyon sokat készültünk, de szerencsére minden zökkenőmentesen zajlott. Az előadást egy közös énekléssel kezdtük, a Toi et Moi című dalt választottuk, majd sokat táncoltunk is együtt. A műsort a La vie en rose című híres francia dallal zártuk, aminek elsöprő sikere volt. A soirée után a csapattal Annecyben szórakoztunk, hiszen ez volt az utolsó rendes esténk együtt.

Másnap szabad volt az egész nap, hiszen már mindenki nagyon fáradt volt. Délután egy páran busszal utaztunk a városközpontba kávézni és vásárolni. Szerencsére még együtt vacsoráztunk, majd a vacsora után üzeneteket írtunk egymásnak az emléklapokra, amiket a clubtól kaptunk ajándékba. Könnyes búcsút vettünk egymástól, hiszen sokan korán indultak.

Ez a három hét egy életre szóló tapasztalat volt számomra, hiszen nagyon sok új embert és kultúrát ismerhettem meg. Fájó szívvel, de egyben mégis boldogan tértem haza, mivel egy új világ nyílt meg számomra. Teljesen pozitív élmény volt számomra az egész tábor, hiszen a programok rendkívül változatosak voltak és minden nagyon szervezett volt, mindig tudtuk, hogy mikor és hova fogunk menni. A táborban nem okozott problémát, ha valaki nem beszélt franciául, mivel ott mindenki tudott angolul, azonban a családoknál és az idősebb clubtagoknál már más volt a helyzet, mivel a legtöbben nem beszéltek angolul vagy csak alig.

Remélem ezzel a beszámolóval adhattam egy kis ízelítőt erről a táborról, mivel egy óriási kaland, a csodálatos helyek, különböző kultúrák és leginkább az emberek miatt.