Cseretáborok

Lions táborbeszámolók

2023. Boglárka

indulás: 2023. november 13.
vége: 2023. november 13.
ország: Törökország
tábor neve: Törökország

Ha még esetleg nem tudod, hova menjél jövő nyáron Lions táborozni, de már elmúltál 18 éves, nem is kell tovább gondolkoznod! Istanbul-ba kell menned, higgy nekem!

Istanbul hatalmas, színes, hangos, szagos (jó és rossz értelemben is), nyűzsgő és elképesztően gyönyörű! Az ember még 3hét alatt sem képes mindenhová eljutni a városban és mindent megcsodálni.

A kiutazók közül én érkeztem meg legelőször a reptérre, ahol a táborvezetők és a fogadócsaládom várt engem.

A fogadótestvéremnél és barátnőmnél Ceren-nál és az anyukájánál Elif-nél fantasztikusabb kísérőket és családot nem is kaphattam volna. Tünemény mind a két nő, viccesek, édesek, tele vannak energiával és kedvességgel.

Ceren-nal tíz nap alatt teljesen összenőttünk. Annyira egymás részei lettünk, hogy mikor átköltöztem a táborba, napokig alig tudtunk mit kezdeni a másik nélkül.

Istanbul olyan hatalmas, hogy 10 nap alatt sem sikerült eljutnunk mindenhova, pedig minden nap mentünk 14-15 km-ket. Jártunk a híresebb turistahelyeket (Hagia Sophia, Blue Mosque, Topkapi Palota, Dolmabatche Palota, Nagy Bazár stb.. stb..) és Ceren elvitt az igazi helyi, nem kifejezetten turista részeire a városnak is. Imádtam mindent!!!

Rengeteget ettünk. Úristen! A török ételek! Teljesen függő lettem! Ilyen jókat még életemben nem ettem, esküszöm. Minden nap valami új különlegességet kóstolhattam meg, és igazándiból csak egy olyan jellegzetes török ételbe futottam bele, amelyik nem ízlett. Ha másért nem is, de az ételekért egyedül megéri Törökországot választani.

Istanbul talán éjszaka a kedvencem. A sok fény és kivilágítás miatt a város valami lélegzetelállító. És még ilyenkor sem csöndesedik el, folyton nyűzög. Péntek este elképesztő buli volt a városban mászkálni!

Kintlétem alatt szerintem legalább 20 mecsetben jártunk és mind elképesztő gyönyörű. A díszítés fantasztikus és teljesen más a hangulatuk, mint egy templomnak vagy egy zsinagógának. Az ember bármikor bemehet, mivel a cipőt szigorúan le kell venni, mindenhol puha szőnyeg van a padlón, amire az ember bármikor letelepedhet. Nem kell némacsöndbe állni, gyerekek szaladgálnak jókedvűen, az emberek társalognak egymással vagy kicsit félrevonulva imádkoznak. Nagyon szerettem mecsetekben lenni. Olyan békés és megnyugtató volt belépni és leülni a szőnyegekre minden alkalommal.

Istanbul utcáin rengeteg a kóbor macska és kutya. Nem kell tőlük megijedni, nem bántanak senkit és nagyon nem is mennek a közeledbe. Az emberek kifejezetten hozzájuk vannak szokva és még ételt, italt is tesznek ki nekik sok üzlet és ház elé.

Ha a Topkai vagy a Dolmabache Palota a cél, mind a kettőt biztosan ne tegyétek egy napra. Mind a két palotában kényelmes séta tempóban mindent megnézve legalább 3-4 órát eltud tölteni az ember, mivel hatalmasak és lenyűgözőek.

Továbbá a város méretéből kiindulva érdemes egy napra az egy környéken lévő látványosságok megnézését eltervezni, mert ugyan van a városban tömegközlekedés, de azzal nem jut el mindenhova az ember és igen hosszú időt igényel az utazás.

A táborral az ázsiai oldalon a Yeditepe Egyetem kampuszán laktunk kollégiumban. A szállás nem volt éppen a legjobb, a bútorok kissé rossz állapotban voltak és légkondiciónálás sem volt a júliusi meleg ellenére, de 10 napig kilehetett bírni.

A táborunk legnagyobb negatívuma sajnos a szervezetlenség volt. A vezetőség nagyobb részének ez volt az első tábora szervezőként, a kommunikáció nem volt éppen megfelelő közöttük és sokszor volt teljesen logikátlan amit csináltak.

Sok értékes időnk ment el sajnos azzal, hogy csak tébláboltunk, mert éppen semmilyen program nem volt. Csapatépítőjátékok egyáltalán nem voltak, semmi társasjáték vagy sport amiket játszhattunk volna. Sajnáltam nagyon, mert így volt olyan táborozótársam, akit egyáltalán nem sikerült megismernem vagy 2 mondatnál többet beszélgetnem vele.

Mindezek ellenére természetesen idén is sikerült megismerkednem fantasztikus emberekkel. 6-os csapatom idén 2 dánból, 1 szlovénból, 1 olaszból, még egy magyarból (szia Gergő!:) és belőlem állt. Társaságunk hangos volt, rengeteget beszélgettünk és állandóan nevettünk.

A táborral is sok helyen voltunk 10 nap alatt. Voltunk strandolni, egy nap egy másik Lions táborral kibéreltek nekünk egy jacht-ot és hajóztunk, voltunk tűzoltóságon, Red and White Party-n, az óvárosban, múzeumban és egy Food túrán. Na az valami elképesztő volt. Aznap rengeteget ettünk!

Valamint a fogadócsaládoknak és a többi Lions members-nek készültünk egy Talent Show-val. Ezért tanultunk táncolni, volt aki verset mondott vagy zenélt.

Egy-két hasznos tipp, ha Istanbulba szeretnél menni:

  • Sokkal jobban megéri forintot vagy eurót ott helyben akár kétnaponta váltani. A török líra szinte folyton mozgásban van, ezért érdemesebb mindig egy kis adag pénz váltani és ha elfogy keresni egy pénzváltót, amiből rengeteg van a városban
  • A török ételek szenzációsak. Elsőre egy-kettő furcsának tűnhet, mert nem mindig egymáshoz passzoló ételeket kombinálnak, de amint megkóstolod őket, rájössz, hogy valójában mennyire zseniálisak együtt. Szóval próbálj ki mindent!!!
  • Jó ha van International Student diákigazolványod, mert azzal egy csomó múzeumba és híres helyre SOKKAL olcsóbban beengednek. Legjobb példa erre amit tudok mondani az a Topkapi Palota volt. A felnőttbelépő 900 líra lett volna (kb. 11ezer forint), de amit felmutattam a nemzetközi diákimat rögtön mondta a pénztáros, hogy így csak 120 líra (kb. 1500 forint). Szóval megéri itthon elintézni és kiváltani
  • Lányoknak mondom, hogy fedetlen vállal, sok helyen térddel, de legfőképpen fedetlen hajjal nem lehet belépni egy mecsetbe. De a jóhír az, hogy Istanbulban annyi a turista, hogy felvannak készülve rá, hogy nincs mindenkinél hosszú nadrág illetve kendő. A mecsetek előtt fogasokon lógnak ruhák kendővel, amiket magadra tudsz venni, majd amikor kijöttél a mecsetből visszateszed a helyére. Természetesen ez nem mindenkinek egy kifejezetten gusztusos megoldás, szóval készülhetsz előre is és vihetsz magaddal kendőt, inget és nadrágot, de ha olyan vagy mint én és nem akarsz plusz dolgokat maggaddal cipelni nyáron +40fokban, akkor arra ez tökéletes megoldás.

Fantasztikus volt ez a 3 hét Istanbulban, tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy legalább egyszer az életben utazzon el és tapasztalja meg ezt a várost!

 

 

 

 


Képgaléria

Beszámolók éves bontásban

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

LIONS Clubok Magyarországi Szövetsége D-119

Adószámunk:
19675132-1-42
Számlaszám:
11732002-23568132

cím: 1065 Budapest,
Podmaniczky utca 16. Fsz 6.