Cseretáborok

Lions táborbeszámolók

2023. Dorottya Dorka

indulás: 2023. november 09.
vége: 2023. november 09.
ország: Svédország
tábor neve: Svédország

Ez volt az első kiutazásom a Lions-csereprogrammal, és úti célként Svédországot választottam. A jelentkezésem itthoni része nagyon gyorsan és problémamentesen zajlott. Először egy másik svéd táborba jelentkeztem, de egyáltalán nem bántam meg, hogy végül ide kerültem, mert így 3 teljes hetet tölthettem el ezen a csodás helyen.

Budapestről repültem Göteborgba, ahol egy Lions-tag és a fogadóapukám várt. Az első észrevételem az volt, hogy itt a nyár 15-18 fokot jelent, ám ehhez pár nap alatt hozzá lehetett szokni. Ezután elindultunk Mölnlycke felé, ahol a család lakott. Ez egy csendes kisváros, közel Göteborghoz.

A családdal hamar felvettem a kapcsolatot, e-mailen keresztül kaptam tőlük egy levelet, ahol megtudtam, hogy összesen heten leszünk egy rokonságnál. Az összes program és vacsora együtt volt, ezért már a tábor előtt megismerhettük egymást. Az én fogadóapukám Johan volt, aki mindenben segített, és volt egy 10 éves kislánya, Elinora, akivel nagyon sok időt tölthettem. Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy egy másik olasz lány is ennél a családnál lesz, így vele is felvettem a kapcsolatot az utazás előtt.

A táborvezetőkkel a kiutazásom előtt körülbelül 1 hónappal léptem kapcsolatba, tőlük nem kaptam levelet, ezért én írtam nekik e-mailen keresztül. Ezután szerencsére több információt is kaptam a táborral kapcsolatban. A táborba a család vitt el, ahol könnyes búcsút vettünk egymástól. A tábor Lysekilben volt, egy gyönyörű helyen, 5 perc sétára a tengertől. Összességében nagyon tetszett, mert életre szóló barátságokkal és élményekkel gazdagodtam. Az egyetlen negatívum az, hogy nem volt sok programunk, sokszor egész nap csak a táborban voltunk. Ekkor általában kártyáztunk, társasoztunk vagy az udvaron játszottunk. Azonban rengeteg gyönyörű helyen jártunk, ahova kisbusszal vittek el minket. Ilyen volt például Orust, Tjörns, Lysekil. Mivel a tábor neve Clean Water, ezért rengeteg workshopunk volt a Föld megóvásával és a tiszta vízzel kapcsolatban. A kedvenc programjaim a kajakozás, a túrázás, a városnézés, az international food day és culture day voltak.

Pár észrevétel: A svédek sokkal nyugodtabbak, zárkózottabbak és szótlanabbak, mint mi. Minden vacsora 5-6 órakor volt, és a svéd ételek nem a legfinomabbak (nem olyan fűszeresek, mint a magyar ételek). Még este 10 órakor is világos volt, a svédek ilyenkor itták a harmadik kávéjukat, ugyanis számukra a „fika” - melynek jelentése kávé, tea és fahéjas csiga - nagyon fontos.

Összességében nagyon jól éreztem magam, 18 cserediákot ismerhettem meg a világ minden pontjáról, akikkel nagyon jóban lettünk, és azóta is tartjuk a kapcsolatot. Az utolsó nap volt a legszomorúbb, eljött a búcsúzás pillanata. Írtunk búcsúlevelet egymásnak, és megígértük, hogy még fogunk találkozni a jövőben. Végezetül szeretnék köszönetet mondani Fésűs Andrásnak és a Lions Clubnak a lehetőségért.


Képgaléria

Beszámolók éves bontásban

Lions szövetség eseményei

Konvenció (Gödöllő)
2024. június 15. 10:00

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

LIONS Clubok Magyarországi Szövetsége D-119

Adószámunk:
19675132-1-42
Számlaszám:
11732002-23568132

cím: 1065 Budapest,
Podmaniczky utca 16. Fsz 6.