Cseretáborok

Lions táborbeszámolók

2023. Júlia

indulás: 2023. november 09.
vége: 2023. november 09.
ország: Finnorszag
tábor neve: Finnország

Idén már másodszorra vettem részt a Lions által szervezett cseretáborban. Finnországra esett a választásom, több okból is: nem szeretem a forróságot és nem jártam még skandináv országokban, és nagyon szerettem volna egyet meglátogatni.

Miután elfogadták a jelentkezésemet a táborba, viszonylag későn, a kiutazásom előtt 3 héttel kaptam bővebb információt. Ezután már könnyen kontaktba tudtam lépni a táborvezetővel. A táborom majdnem 2 hétig tartott, és ezalkalommal nem volt fogadócsaládom, de nem bántam annyira, hiszen tavaly is a tábort élveztem jobban. Helsinkibe érkeztünk meg, onnan több turnusban busszal vittek minket egy nagyjából 2 órára lévő településre, Huittinenbe. Ez egy igazán kis város, alig 10 000 lakossal, de nem is a városnézésről szólt a tábor. A táborhely maga egy kollégium volt, ahol különböző létszámú szobákba lettünk elosztva, egyesek saját fürdőszobával, de legtöbben osztozkodtunk. Nekem egy német lány volt a szobatársam, akivel jól kijöttünk. A táborban sokféle programra sor került: minden résztvevő fiatal prezentálta az országát, ellátogattunk egy alpakka farmra, kipróbáltunk sok érdekes finn sportot, különböző természeti és helyi történelmi múzeumokba látogattunk, elmentünk a Balti-tengerpartra és túráztunk. Egy-két nagyobb városba is ellátogattunk: Tamperebe, Raumaba és Poriba. Nem utolsó sorban sokat szaunáztunk és fürödtünk a hideg finn tavakban. Nekem ez volt a kedvenc részem az egész táborban, hogy a szaunázás lépéseivel és szokásaival megismerkedhettünk. Nem mellesleg, hogy milyen jó érzés volt a szauna után egy-egy közeli, gyönyörű természettel körbevett, de hideg tóban megmártózni. Szerencsére a csapattal is nagyon jól kijöttünk, tartottunk filmes estét, sokat kártyáztunk és beszélgettünk, igazi barátokra találtam.

Az időjárás, mint ahogy azt várni lehetett nem volt a legnyáribb, 16-22 fok között lehetett és sok esővel is találkoztunk. De ezt kompenzálta, hogy milyen sokáig világos volt még éjszaka is.

A szervezők is nagyon kedvesek voltak, habár nem volt mindig minden napirendi pont világos, mindig lehetett kérdésekkel a szervezőkhöz fordulni, főleg egy nálunk alig idősebb lányhoz, aki nagy részét kivette a koordinálásban.

Nagyon hálás vagyok a táborszervezőknek, illetve az ottani és az itthoni Lionsoknak a lehetőségért, óriási élményben vehettem részt, és nagy szeretettel nézek vissza erre a 2 hétre.


Képgaléria