Cseretáborok

Lions táborbeszámolók

2018. Liza

indulás: 2018. július 30.
vége: 2018. július 22.
ország: Olaszország
tábor neve: Emília

Sziasztok Girhiny Liza vagyok Nyíregyházáról. Olaszországban voltam a Lionsal cserediák a nyáron. A megszervezése az én részemről nagyon egyszerű volt, mert nagyon segítőkész volt a Lions klubbom és az országos táborszervezők.

Én Pozsonyból indultam, mert az utazásra kijelölt napon onnan  ment átszállás nélkül repülő Bolognába. Az nagyon fontos,hogy minden dokumentumot rendesen töltsetek ki, főleg a családnak írt levél tartalma fontos, mert az alapján választanak ki benneteket a családok.

Engem egy sportos, egy velem korú fiú gyerekkel rendelkező család választott. Anyuka nagyon élvezte hogy van lánya, segítettem neki a konyhában, tanított nekem olasz ételeket főzni. Egy kis városban laktam Ferrarától nem messze. A tesóm mindenkit ismert, együtt lógtunk, bicajoztunk egésznap a haverjaival, akik élvezettel és szeretettel tanítgattak olaszul. Javaslom, igyekezzetek alap szavakat megtanulni gyorsan, mert az olaszok (pl. a szüleim) nem nagyon beszélnek más nyelven. Nagyon hálásak, ha látják hogy tanulgatod a nyelvüket, meg neked is hasznos.

A családnak vitt ajándékok közül legjobban a magunk készítette lekvárnak örültek.

Home made!!!

A tábor idején egy várban laktunk, ami különleges élmény volt. A táborban együtt éltünk látássérült gyerekekkel. Ez nagy felelősség volt a tábor szervezők részéről, kicsit én is tartottam tőle, de nagy élmény volt.

Sok programot szerveztek nekünk, minden nap másik Lions klub fogadott bennünket. Aznapi programjainkat ők szervezték, vártak minket vacsorára. Így eljutottunk Milánóba, Velencébe, Buránoba, Bolognába, Ferrarába, és sok más kisebb várost, néztünk meg. Voltunk a muránói üveggyárba, vízipumpa gyárba, ahol egy Ferrari autóba fotózkodtunk. 

Sok volt a protokol esemény, hisz mindenkinek fontos volt, hogy minket vendégül láttak. Benne voltunk TV-ben, újságban, kaptunk közös pólót is. A kedvenc programom a vak vacsora volt, nagyokat nevettünk saját és a másik ügyetlenkedésén. A másik különleges élmény a parmezán sajtgyár  volt, annak is a több tízezer 45 kg-os sajtot befogadó érlelő terme..

Nagyon jó barátokat szereztem a világ minden tájáról, a nyár legvidámabb 3 hetét töltöttem Olaszországban.

Köszönöm a Lionsnak!


Képgaléria